Snižen očekivani životni vijek u RH

Hrvatska se unutar Europske unije nalazi među državama s najnižim očekivanim trajanjem života, a taj je pokazatelj - prvi put u posljednjih četvrt stoljeća - ove godine dodatno pao.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da će djeca rođena 2015. godine prosječno živjeti 2,4 mjeseca manje nego djeca rođena 2014. godine. Konkretno, očekivano trajanje života onih koji su u Hrvatskoj rođeni 2015. godine iznosi 77,4 godine, a lani je iznosilo 77,6 godina.

Pad očekivanog trajanja života prilično je rijedak, osobito u europskim državama - način života, a osobito napredak medicine, omogućavaju sve duži život. Pad se u Hrvatskoj posljednji put dogodio 1992. godine, u jeku Domovinskog rata. Tada je smrtnost mlađih osoba, zbog ratnog stanja, dramatično narasla. Budući da se očekivano trajanje života računa pod pretpostavkom da će tijekom života osoba rođenih promatrane godine smrtnost ostati jednaka kao i u godini njihova rođenja, te 1992. očekivano trajanje života u Hrvatskoj palo je za godinu dana - sa 72,2 godine u 1991. godini na 71,2 godine. Od tada, očekivano trajanje života kontinuirano je raslo - sve do lani. jutarnji.hr