Predavanje "Priča o glaukomu" u Centru Zlatno doba

Predavanje "Priča o glaukomu" održat će doc. dr. primarijus Veljko Rogošić u utorak, 14. ožujka 2017., s početkom u 11 sati u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge "MI" - Split, u sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma. 

 Ove godine, Svjetski tjedan glaukoma obilježava se 12.-18. ožujka, a diljem Hrvatske će se u sklopu Nacionalne kampanje u 24 grada održati različite aktivnosti usmjerene na prevenciju, rano otkrivanje i pravovremeno liječenje ove kronične bolesti, s posebnim naglaskom na edukaciju građana i liječnika o ovom problemu, najavljuju iz Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja RH.

Glaukom označava skupinu vidnih poremećaja kod kojih dolazi do oštećenja vidnog živca uslijed povišenog očnog tlaka. Ta oštećenja mogu dovesti do gubitka vidnog polja, a naposljetku i do sljepoće. U početnim je stadijima bolest asimptomatična, stoga je od iznimne važnosti redovito mjeriti očni tlak kako bi se pravovremeno uočile nepravilnosti. Drugi je uzročnik sljepoće po učestalosti u svijetu, a pretpostavlja se da od njega boluje više od 60 milijuna ljudi.

Za sve one kojima je potreban savjet oko nalaza, terapije i drugih pitanja koja se tiču ove kronične bolesti, dr. Rogošiću se mogu obratiti prije predavanja, od 10 sati, u prostorijama Centra.