Održana panel rasprava "Aktivni u mirovini - doprinos umirovljenika zajednici"

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada, u Splitu je u organizaciji Udruge „MI“ - Split održana panel rasprava „Aktivni u mirovini – doprinos umirovljenika zajednici“ na kojoj su sudjelovale i zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić te savjetnica Mirela Buturović.

S obzirom na trendove kojima se naglašavaju mogućnosti zapošljavanja umirovljenika i ističu prednosti takvih modela za poslodavce i sve ostale dionike, cilj konferencije bio je potaknuti javnu raspravu i dati stručne odgovore na pitanja je li to uistinu tako i stvara li se na taj način možda dodatni pritisak na populaciju koja je već dala svoj doprinos društvu i o kojoj bismo trebali skrbiti u trećoj životnoj dobi, odnosno na koje se sve načine, osim zapošljavanjem, umirovljenici mogu angažirati u zajednici.

U raspravi na tu temu, uz zamjenicu Lukinu Kezić, sudjelovali su još i psihologinja Mirjana Nazor, voditelj odjela u područnoj službi HZMO-a u Splitu Ante Antunović, predstavnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Inga Vučica, kao i predstavnice Udruge „MI“ Dana Jurman Jakus te Tijana Tešija. Zamjenica Lukina Kezić sve sudionike upoznala je s aktivnostima Ureda pučke pravobraniteljice u području zaštite prava starijih osoba kao i preporukama koje je pučka pravobraniteljica putem godišnjih izvješća uputila nadležnim tijelima kako bi se unaprijedio sustav zaštite njihovih prava, a naglasila je i važnost informiranja osoba treće životne dobi o specifičnostima ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, koji se često sklapaju na njihovu štetu.

omb

Na kraju rasprave, istaknuta je i potreba za donošenjem te provođenjem mjera kojima bi se onemogućila socijalna isključenost i zanemarivanje osoba starije životne dobi, kao i potreba za sustavnim informiranjem o njihovim pravima i mogućnostima koje im država, ali i organizacije civilnog društva, mogu pružiti.

Inače, Međunarodnim danom starijih osoba želi se naglasiti važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi, a obilježava se od 1991. godine kako bi se potaknulo države da im osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima, jer itekako mogu doprinijeti zajednici u kojoj žive.

Izvor: OMBUDSMAN