Predstavljene aktivnosti u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ za umirovljenike s područja Kaštela

Besplatne aktivnosti u području aktivnog starenja s ciljem povećanja kvalitete života umirovljenika koje će se od prosinca 2020. godine provoditi na području grada Kaštela predstavljene su 26.8.2020., u prostorijama dnevnog boravka za starije osobe udruge Sveti Jeronim u Kaštel Gomilici.

U Kaštelima će umirovljenicima kroz ovaj program biti na raspolaganju kulinarske radionice, čitaonica, jednodnevni izleti u prirodu, rekreativna gimnastika, plivanje, tečaj fotografija, tečaj životnog obrazovanja, tečaj za maslinarstvo, kazališne predstave, razne radionice terapija kroz glazbu, ples i poeziju i književni klub te program socijalizacije.

8

Osim u programe u području aktivnog starenja planiran je program cjeloživotnog obrazovanja za pratitelje u kulturi za umirovljenike za 45 osoba i program volonterskog menadžmenta za socijalne ustanove i organizacije civilnog društva kako bi se doprinjelo aktivnijem uključivanju umirovljenika kroz dodatni rad tj. zapošljavanje.

Za sudjelovanje u programu, odnosno planiranim aktivnostima potrebno je imati status umirovljenika te se prijaviti s osobnom iskaznicom i rješenjem o mirovini ili izreskom o mirovini, udrugama partnerima projekta, za Kaštela udruzi Sveti Jeronim- koordinatorici Bernardi Janković.

15

Projekt „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ započeo je u lipnju ove godine i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus, udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

Više o aktivnostima projekta bit će dostupno putem www.seniori.hr te na stranicama partnera u projektu.

ESF