Znanstvenici otkrili otkad živimo čak šest godina duže

Globalno očekivano trajanje života poraslo je od 1990. za više od šest godina, zahvaljujući padu stope smrtnosti od raka i srčanih bolesti u bogatim zemljama i boljem preživljavanju u siromašnim zemljama od proljeva, tuberkuloze i malarije.

U analizi 2013. znanstvenici projekta Global Burden of Disease (GBD) zaključili su da životni vijek raste gotovo svuda u svijetu, s iznimkom subsaharske Afrike, gdje je smrtnost od HIV/ AIDS-a umanjila životni vijek od 1990. za oko pet godina.

'Napredak koji vidimo kod raznih bolesti i ozljeda je dobar, čak izvanredan, ali možemo i moramo učiniti još i bolje', rekao je Christopher Murray, profesor globalnog zdravlja na Sveučilištu u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je vodio istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Lancet.

Murray je rekao da je veliki porast kolektivnog djelovanja i financiranja doveo da potencijalno smrtonosne zarazne bolesti poput proljeva, ospica, tuberkuloze, HIV i malarije smanjuju stopu smrtnosti i šire životni vijek.

No, dodao je da su neke velike kronične bolesti zanemarene i da im se podiže važnosti kao prijetnji životu, posebno problemi s drogom, ali i ciroza jetre, dijabetes te bolesti bubrega.

GBD 2013 daje naj sveobuhvatniji i najsvježiji pregled broja godišnjih smrtnih slučajeva od 240 različitih uzroka u 188 zemalja tijekom 23 godine, od 1990. do 2013.
Posljednje istraživanje Murrayjeva tima pokazuje da su neke siromašne zemlje napravile izuzetne uspjehe u očekivanom trajanju života u tom razdoblju jer ljudi u Nepalu, Ruandi, Etiopiji, Nigeru, Maldivima, Istočnom Timoru i Iranu danas žive u prosjeku 12 godina dulje.

Ipak, unatoč dramatičnom padu smrtnosti djece tijekom posljednje 23 godine, malarija, proljev i respiratorne infekcije poput upale pluća i dalje su prvih pet svjetskih uzroka smrti u djece mlađe od pet godina. tportal.hr