Vozačka do 70. godine, pregled kod obiteljskog liječnika

Nakon što je izmijenjen u kolovozu prošle godine u sklopu prilagodbe domaćih zakona europskoj regulativi, Zakon o sigurnosti cestovnog prometa opet će uskoro ući u proceduru izmjena.

Razlog je odredba po kojoj vozači nakon navršenih 65 godina života moraju na obvezni liječnički pregled kako bi im se utvrdila sposobnost upravljanja vozilom, a vozačku dozvolu dobili bi na maksimalno još deset godina, nakon čega bi opet morali na pregled.

Prema ranijem zakonu, nisu bili predviđeni nikakvi posebni propisi kada je starija populacija vozača u pitanju. Još prije posljednjeg zakona, dobno ograničenje kod nas je bilo 80 godina. Izmjene su uvedene jer EU ne poznaje vozačke dozvole izdane na neograničeno vrijeme.

Hrvatska je uvela mnogo rigoroznije propise nego većina starih članica Unije. Osim što je riječ o diskriminaciji temeljem dobi, riječ je i o nemalom trošku za umirovljenike budući da je riječ o pregledu koji košta 600 kuna. Upravo zato su se brojne umirovljeničke udruge pobunile protiv spornih odredbi.

Pritisak bi mogao uroditi plodom, jer je ministar Mirando Mrsić jučer u Splitu kazao da bi se moglo ići na izmjene zakona kako bi se sporne odredbe ublažile. - Vrlo brzo ćemo postići dogovor s MUP-om da se dobna granica pomakne iznad 70 godina, a obvezan liječnički pregled obavljao bi se kroz primarnu zdravstvenu zaštitu.
Riječ je o rješenju kakvo ima niz europskih država i koje je, naravno, mnogo jeftinije.

Primjerice, u Danskoj se vozačka dozvola obnavlja nakon navršene 70. godine života uz potvrdu obiteljskog liječnika, u Nizozemskoj se obnavlja nakon 70. godine, i to bez liječničkog pregleda, ali vrijedi pet godina.

Ono na što se umirovljeničke udruge pozivaju jest činjenica da se radni vijek produžuje na 67 godina, a vozački vijek se skraćuje na 65 godina. Osim toga, i statistike idu u prilog osporavateljima postojećeg dobnog ograničenja, jer one pokazuju da stariji vozači uzrokuju najmanji broj prometnih nesreća. Neusporedivo veći broj nesreća uzrokuju mladi vozači i osobe bez vozačkih dozvola, a potom motociklisti, biciklisti, osobe pod utjecajem alkohola ili droga.

Ukidaju se neograničene

Zemlje članice EU-a koje imaju neograničene vozačke dozvole moraju ih ukinuti, odnosno zamijeniti do 2033. godine. Nove se izdaju na 10 ili 15 godina, uz obvezan liječnički pregled, no tko provodi pregled i što pregled obuhvaća, određuju zemlje članice same. slobodnadalmacija.hr