Godišnje od raka u Hrvatskoj umre gotovo 14 tisuća ljudi

Svake godine u svijetu 13 do 15 milijuna ljudi oboli od raka, bolesti koja je poprimila razmjere epidemije, a od koje je samo u Hrvatskoj 2013. godine umrlo 13.700 osoba, pokazuju podaci koje je u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače, objavila Hrvatska liga protiv raka.

Zbog toga iz Lige pozivaju građane na prevenciju - prestanak uporabe duhanskih proizvoda, ograničenu konzumaciju alkohola, regulaciju tjelesne težine, izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu i zaštitu od infekcija koje uzrokuju rak.

Izbjegavanjem samo tih pet velikih rizičnih čimbenika moguće je prevenirati čak 40 posto zloćudnih tumora, ističe Liga i poziva građane da se odazovu programima ranog otkrivanja raka kojima se može značajno smanjiti smrtnost od te bolesti.

Zahvaljujući Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke, čak 46,1 posto novih slučajeva te bolesti u Hrvatskoj je otkriveno u najranijoj fazi. No, znatno je slabiji odaziv na Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva, koji se u prvom stadiju otkrije u samo 20 posto slučajeva.

Po podacima Hrvatskog registra za rak za 2012., kod muškaraca i dalje je najčešći rak pluća (2046 novooboljelih), a kod žena rak dojke (2227 novooboljelih). Kod muškaraca po učestalosti slijede rak prostate, debelog crijeva i mokraćnog mjehura, a kod žena rak debelog crijeva, pluća i trupa maternice.

Podjednako kod oba spola te je godine zabilježeno i oko 500 novih slučajeva leukemije i limfoma. Kod žena potom slijede rak jajnika, želuca, gušterače, vrata maternice i melanom, a kod muškaraca rak glave i vrata, želuca, bubrega, gušterače i melanom.

Od ukupno 20.664 oboljele osobe od raka u Hrvatskoj 2012. čak ih je 7422 bilo u radno aktivnoj dobi između 25 i 65 godina, navode iz Lige protiv raka.

Posebno pozivaju da se u Hrvatskoj napokon počne rješavati gorući problem zbrinjavanja onkoloških bolesnika u terminalnoj fazi bolesti.

"Najveći teret danas snose sam bolesnik i njegova obitelj, koja vrlo često nije ni osposobljena niti kapacitirana da to obavlja. Primjerena i stručna skrb, makar za dostojanstveni kraj života, trebala bi svima biti zagarantirana", poručuju iz Lige. slobodnadalmacija.hr