Bolnice srijedom i subotom režu liste čekanja

11. veljače u cijelom se svijetu obilježava kao Svjetski dan bolesnika. Stoga se ministarstvo zdravlja baš od danas odlučilo uhvatiti, u vjerojatno do sada najveći koštac sa listama čekanja. Od danas će se u 33 bolnice u Hrvatskoj započeti sa tzv. "Programom plus" kroz koji će se nastojati što više smanjiti liste čekanja.


- U svakoj bolnici će se moći svakog tjedna, srijedom i subotom poslijepodne, u deset ambulanti napraviti dodatne dijagnostičke pretrage i terapijske postupke. Naravno, raditi će one ambulante za koje su najveće liste čekanja i za koje vlada najveći interes. Očekujemo kako ćemo na ovaj način tijekom jednog tjedna, u ova dva "dodatna radna termina" u svim hrvatskim bolnicama "odraditi" između pet i šest tisuća pregleda, što bi na mjesečnoj razini bilo između 20 i 24 tisuće pregleda ili terapijskih postupaka. Već od sutra očekujemo da ćemo napraviti u 33 hrvatske bolnice oko tri tisuće pregleda, što znači da će se u samo jedno popodne liste čekanja smanjiti za tri tisuće ljudi, kazao nam je dr. Dragan Korolija–Marinić, pomoćnik ministra zdravlja RH i voditelj projekta "Program plus".

Splićani već dobili

- Naravno, svima onima koji budu radili u poslijepodnevnim smjenama ili subotom taj će rad biti plaćen sukladno kolektivnom ugovoru. Istovremeno ćemo pratiti liste čekanja i njihovo smanjivanje - pojasnio je Korolija-Marinić.

Da se ništa na prepušta slučaju najbolje govori podatak da su već jučer pacijenti koji su na listama čekanja telefonski pozivani iz bolnica te su im ugovoreni dodatni termini po "Programu plus".

Već danas u KBC-u Splitu moći će se napraviti pregledi u internističkoj (reumatologija, dijabetologija), kardiološkoj (prvi pregled i UZV srca), pedijatrijskoj i radiološkoj ambulanti (MR, CT i UZV). Za svaku od ovih ambulanti pozvano je iz KBC-a Split po deset pacijenata, što znači da bi ih se danas u KBC-u, po "Programu plus" moglo pregledati stotinjak pacijenata sa liste čekanja. slobodnadalmacija.hr