Dijabetičarima greškom naplaćivana nadoplata za inzulin

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je u nedjelju da su inzulini na osnovnoj listi lijekova i dalje besplatni za pacijente s dijabetesom tipa 1, te je uputio one pacijente kojima je zbog greške naplaćena nadoplata da traže povrat novca.

 

Prema novoj listi lijekova, koja je jučer stupila na snagu, dijabetičari tipa 2 na oralnoj terapiji odsad mogu uz nadoplatu dobiti inzulin Lantus i Levemir, koji su dosad plaćali po punoj . No, ta je odredba izazvala poteškoće nekim dijabetičarima tipa 1 koji su također morali nadoplatiti svoj lijek, iako je za njih, kao i dosad, ostao besplatan.

HZZO je u odgovoru Hini naveo kako ima saznanja da je nekim pacijentima s dijabetesom tipa 1 naplaćena nadoplata, te ih je uputio da se jave HZZO-u ili ljekarni kako bi dobili informaciju gdje i kako mogu tražiti povrat novaca koji će im biti vraćen.

Ta ustanova navodi da je točno poslala liste na teren i da se osnovna lista oko navedenih inzulina nije ni mijenjala, ali da je do greške očito došlo negdje u procesu - ili su informatički krivo prenesene liste u informacijski sustav liječnika ili ljekarnika, ili je pak neki liječnik slučajno pogrešno označio recept s koje liste ga propisuje. 'Učinit ćemo sve da naše partnere uputimo odmah ujutro da grešku isprave, a pacijentima će novac biti vraćen', naveo je HZZO.

Prema novoj objavljenoj listi lijekova, napominje HZZO, inzulini na osnovnoj listi lijekova ostali su s potpuno istim indikacijama i dalje besplatni za pacijente s dijabetesom tipa 1, a proširena su prava za pacijente odnosno indikacije na način da su isti inzulini stavljeni i na dopusnku listu lijekova za pacijente s dijabetesom tipa 2. Time ti inzulini, umjesto 391 , odnosno 366 kuna za drugi lijek sada stoje 95,24 kuna, pri čemu HZZO pokriva razliku od 296, odnosno 261 kunu, naveo je HZZO. tportal.hr