Nove osobne iskaznice

Od danas građani u policijskim upravama i postajama mogu početi predavati zahtjeve za elektroničke osobne iskaznice, sukladno odredbama novoga Zakona o osobnim iskaznicama.

Naglašavamo da ne postoji obaveza mijenjanja trenutno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihovog roka važenja te da osobe koje imaju osobnu iskaznicu s trajnim rokom važenja nemaju uopće potrebu mijenjanja, ali ukoliko žele svoju osobnu iskaznicu zamijeniti novom, elektroničkom, mogu to učiniti, poručuju iz policije.

Osobna iskaznica sadržavat će elektronički nosač podataka (čip) na kojemu će biti pohranjeni podaci, ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata - identifikacijski i potpisni.

Identifikacijski certifikat će služiti za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i potvrdu autentičnosti radi pristupa elektroničkim uslugama. Potpisni certifikat bit će namijenjen za podršku naprednom elektroničkom potpisu, koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis, u skaldu sa zakonom kojim je reguliran elektronički potpis.
Pritom bi certifikati bili obvezni za sve starije od 18 godina, a stariji od 65 godina moći će birati hoće li ih imati. Ako odluče da neće, osobna iskaznica postaje im trajna.

Pravo na osobnu iskaznicu imali bi svi hrvatski državljani, a onima koji žive u inozemstvu u osobnoj iskaznici bio bi upisan taj podatak.

www.hrt.hr