74. obljetnica osnivanja Prvog splitskog partizanskog odreda

Povodom 74. obljetnice osnivanja Prvog splitskog partizanskog odreda izaslanstvo Grada Splita, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Radničkog nogometnog kluba „Split“ te Sekcije mladih UAAB-a, 26. kolovoza, položili su vijence na Spomen ploču u Vinkovačkoj ulici u Splitu, te odali počast stradalim borcima tog odreda minutom šutnje.

SDP-ov saborski zastupnik, Marin Jurjević, kazao je kako Split nikad neće zaboraviti mladost iz 1941., ali ni iz 1991.
- Split nikad neće zaboraviti ovu mladost iz 1941., kao što nikad neće ni onu iz 1991. To je mladost koja je branila svoj rodni grad, svoju rodnu grudu, na koncu i svoju domovinu. Borili su se upravo protiv onih koji su im došli oduzeti slobodu koju su toliko tražili. Upravo su zato zaslužili da se obilježava datum poput ovoga. I nitko ne može negirati rezultate Drugog svjetskog rata, kao što se to želi - rekao je Jurjević.

Gradonačelnik Ivo Baldasar složio se s Jurjevićem, te ovom prilikom istaknuo kako je motiv i nakon 74 godine ostao isti.
- Iako je prošlo 74 godine od ovih događanja, iako je II.svjetski rat davno iza nas, motiv zbog kojeg je do toga došlo je vječan i kojeg bi trebali svi uvijek i poštovat. Motiv je zaštita vlastite domovine, vlastitog naroda, rodbine, obitelji i svih ostalih – rekao je Baldasar.

Nakon polaganja vijenaca na mjestu borbe i pogibije pripadnika Prvog partizanskog odreda u Splitu, predstavnici Grada i antifašističkih organizacija su se uputili u Rudušu kod Sinja, gdje će također položiti vijence na spomenik streljanim borcima. Uz njih, vijence će položiti i predstavnici Grada Sinja i Udruge antifašista grada Sinja.

Izvor: dalmacijanews.hr