Tijekom travnja u sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" održano je 67 aktivnosti

Tijekom travnja u sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" održano je ukupno 67 aktivnosti na području Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.

U Splitu su korisnici mogli pohađati kulinarsku radionicu (1) gdje su mogli naučiti nešto više o tome kako spravljati pravi rižoto od piletine. Također, održana je čitaonica dnevnog tiska (1), četiri programa socijalizacije gdje su se umirovljenici mogli podružiti uz obvezu poštivanja epidemioloških mjera. Umirovljenici su mogli pohađati besplatnu radionicu medicinskog savjetovanja jednom tjedno, te predavanje i savjetovanje patronažne sestre (2). U sklopu aktivnosti za sprečavanje usamljenosti, umirovljenici su jednom u ovom mjesecu mogli doći na druženje uz pjesmu i gitaru. U sklopu aktivnosti za poticanje cjeloživotnog učenja i stjecanja novih vještina, polaznici su mogli sudjelovati u edukaciji za domaćina, gdje su u sklopu dva modula i šest termina mogli naučiti nešto više o povijesnoj i kulturnoj baštini svog grada, te o tome kako poboljšati svoje komunikacijske vještine. Svi sudionici su dobili potvrdu o sudjelovanju, a svi zainteresirani će moći pohađati ovu edukaciju i u Solinu. Potrebno je javiti se lokalnoj koordinatorici za Kaštela.

GDCK Solin je svojim umirovljenicima ponudio dvije kulinarske radionice, čitaonicu dnevnog tiska, predavanje i savjetovanje doktorice - zdravstvene teme, te programe socijalizacije (4). Organizirani su programi socijalizacije gdje su se umirovljenici mogli podružiti u Lovačkom domu u Broćancu te u prostoru u Zvonimirovoj 117 u Solinu. Također, održane su i vježbe pod vodstvom fizioterapeuta (2), te predavanje i savjetovanje patronažne sestre (2).

U travnju su također otvorene i dvije izložbe - jedna u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, a druga u Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir.

Važno je spomenuti i novu aktivnost tečaja fotografije (5) gdje su umirovljenici mogli naučiti osnove fotografije i fotografiranja. Njihovi radovi bit će izloženi na zajedničkoj izložbi radova u Splitu kroz svibanj.

U Kaštelima je Udruga Sv. Jeronim je kroz travanj odradila čitaonicu dnevnog tiska, programe socijalizacije koji su se održavali jednom tjedno (4), rekreativnu gimnastiku/medicinsko savjetovanje (4), plivanje na bazenima u Marini Kaštela (2), te jedno predavanje patronažne sestre.

Udruga Vita plus je svojim umirovljenicima ponudila čitaonicu dnevnog tiska, vježbe pod vodstvom fizioterapeuta (4), savjetovanje patronažne sestre gdje su prisutni mogli izmjeriti tlak i glukozu u krvi. Prvi put ovaj mjesec, održano je i pjesničko popodne. U sklopu aktivnosti za sprečavanje usamljenosti, korisnicima je organizirana tombola (4), dok je u sklopu programa poludnevnog ili dnevnog boravka održan Alzheimer caffe. Zadnja aktivnost održana je 30.4. gdje je psihologica Ivona Jelavić održala predavanje u sklopu psihosocijalne podrške obitelji oboljelih od demencije. Tema predavanja je bila usmjerena na pomoć obiteljima koji u svojoj blizini imaju oboljelog od demencije. Kako im pružiti podršku i razumjeti ih.

UMK Mastrinka je održala u sklopu tečaja za cjeloživotno obrazovanje tečaj maslinarstva gdje su polaznici mogli naučiti nešto više o tome koje sorte maslina postoje, kako iz rezati, hraniti te cijepiti.

Pozivamo sve one koji se nisu do sada uključili da se uključe!

Prilikom organizacije radionica vodimo računa o mjerama sprečavanja širenja COVID-19 pa vas molimo da sudjelovanje prijavite lokalnim koordinatorima u udrugama partnerima- Sveti Jeronim za Kaštela, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga Vita plus za Podstranu te Udruzi MI- Split.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF