Tečaj informatike u sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost"

U sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost", u Splitu i Kaštelima su tijekom ožujka i svibnja održane radionice moderne tehnolgije. Danas smo svi izloženi digitalnoj tehnologiji koja stimulira promjene u mozgu na način da se postupno stvaraju i jačaju novi neuronski putevi, a stari slabe.

U doba interneta ljudski mozak obrađuje i skladišti jako puno informacija i to mnogo brže nego prije te je u stanju istovremeno obavljati više zadataka. Brojna istraživanja pokazuju da je provođenje određene količine vremena za kompjuterom korisno za odrasle osobe, budući dovodi do povećanja sposobnosti rada s informacijama, a također spriječava kognitivno propadanje u starijoj dobi (smanjuje vjerojatnost Alzheimerove bolesti i demencije).

Upravo zato, organizirali smo informatičke radionice za umirovljenike. Zainteresirani polaznici su prošli kroz osnove korištenja MS Office alata, korištenje stolnog i prijenosnog računala - odgovorno korištenje Interneta (internet pretraživači i najposjećenije web stranice), e-mail, korištenje društvenih mreža (Facebook, Twitter), dok je zadnji sat radionice bio namijenjen korištenju pametnih telefona. Radionica je bila usmjerena na optimizaciju uređaja i pregled najčešće korištenih mobilnih aplikacija. A kako je bilo, možete pogledati na sljedećim fotografijama:

Projekt je ostvaren u partnerstvu s drugim udrugama i organizacijama na području Splita, Kaštela, Solina i Podstrane, a doprinosi socijalnoj uključenosti i povećanju kvalitete života umirovljenika na lokalnoj razini.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF