Terapije kroz ples, poeziju i glazbu

U sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" u Splitu, Solinu i Kaštelima tijekom lipnja održane su radionice pod nazivom "Terapije kroz ples, poeziju i glazbu". Voditeljica radionice je Merjema Reuter, akademska umjetnica, edukator i kreativni terapeut.

Mejrema je svoj životni poziv pronašla je u pomaganju i osluškivanju stvarnih potreba ljudi i društva. Posjeduje bogato iskustvo rada u vidu pomoći i podrške oboljelima i njihovim bližnjima koji je, nažalost, zanemaren i marginaliziran. Oboljelima je potrebno zaokupirati misli s onim što vole ili što su voljeli. Potrebno je vratiti ih u neka lijepa vremena i neke hobije kojima su se bavili tijekom života. Upravo takve stvari ih mogu smiriti i vratiti im mirnoću.

Kako terapije kroz ples, poeziju i glazbu koriste umirovljenicima?

Pjevač teži da postigne razigranost u glasu, kvalitetu koja zajedno povezuje vještinu i emociju. Vježbe govora, poezije i pjevanja, plesa ili samo jednostavne respiracije, uvijek su dobrodošle. Kod svih, ne samo kod starijih. U ovim radionicama, muzika je ostavljena sa strane i počinje se istraživati vlastiti instrument - naš glas. Do sada su radionice pokazale uspjeh kod osoba s posebnim potrebama te starijih osoba jer samo dizanje radosti kod njih automatski otvara želju za komunikacijom. Radionicama se težilo ojačati ćemo govorni aparat, respiratornu funkciju te cirkulaciju.

Teme radionica:

  1. Opuštanje, vježbe za temporomandibularni zglob, vrat i leđa
  2. Razgovor o glasu, razgovor s glasom
  3. Mozak koji sjedi, mozak koji pleše
  4. Poezija nam je dala jezik da ga stvaramo i uživamo
  5. I ja sam umjetnik/umjetnica

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF