ARHEOloške radioNICE za djecu

Kako bi kroz EU projekt Aktivna i kvalitetna starost promovirali međugeneracijsku suradnju, u suradnji splitske Osnovne škole „Dobri“ i Arheološkog Muzeja Split osmišljene su 4 tematske radionice povodom 200-te godišnjice osnutka Muzeja - Visa-Vis 200.

Podučili smo učenike o elementima antičke prošlosti otoka Visa i omogućili im kreativno likovno izražavanje, inspirirano slikovitim i vrijednim antičkim motivima.

Učenici 2 razreda OŠ Dobri nastavnice Antee Teskere, posjetili su Muzej ovog četvrtka dok su danas održane još dvije radionice za učenike 3 b OŠ Dobri pod vodstvom nastavnice Inge Knežević.

Prvi dio radionica uključila je stručno vodstvo po Muzeju s naglaskom na povijesti Visa, a drugi dio radionica bile su posvećene kreativnom izražavanju. Učenici su u lapidariju Muzeja, od glinamola tehnikama utiskivanja i rezbarenja izrađivali okruglaste ili četvrtaste predmete gledajući eksponate spomenute izložbe. Neki od predmeta svakako se mogu prenamijeniti u suvenire, poput medaljona ili magneta. U cijelom procesu pomagali su im umirovljenica Žana Krželj, viša restauratorica Prpa Stojanac i suradnik na projektu Luka Donadini.

„Želja nam je da se i na ovakav način suradnjom volonterskih klubova osnovnih škola, djeci približi postav Muzeja te da se okušaju na zanimljiv i kreativan način u stvaranju malih suvenira koje za uspomenu nose svojim kućama! A nama je drago da smo i kroz ovakvu suradnju pokazali da naši umirovljenici mogu doprinijeti prijenosu svojeg znanja na mlade generacije!“- poručili su iz splitske Udruge „MI“ koja je nositelj ovog projekta.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF