Može li dječji vrtić biti smješten u staračkom domu?

To se zaista događa u gradu Seattle u SAD-u. U takozvanom Međugeneracijskom centru učenja predškolci polaze vrtić u okviru kampusa na kojem se nalazi i starački dom s 400 korisnika.

David Amsler/Flickr

I tako su se dosjetili da organiziraju program u kojem se svih pet dana u tjednu odvijaju aktivnosti u kojima zajedno učestvuju predškolci i starci. Aktivnosti obuhvaćaju bavljenje glazbom, umjetničke radionice, ples, pričanje priča, zajedničko objedovanje, pravljenje sendviča za beskućnike… 

Evan Briggs je filmska redateljica i suradna profesorica na Sveučilištu Seattle koja je tokom 2012. i 2013. snimala ove zajedničke aktivnosti i napravila dokumentarni film “Present Perfect”.

U izjavi za američku mrežu ABC opisala je kako ona doživljava ova druženja starijih ljudi i predškolaca: “U trenucima koji bi prethodili susretu, neki od starijih su spavali a za neke sam se pitala jesu li uopće živi. Bio je to depresivan prizor. Ali čim bi djeca ušetala u prostoriju, stari bi živnuli i sasvim se transformirali.”

Sjetila se i jedne scene u filmu u kojoj se dječak Max susreće sa starcem koji se zove John. John ne može zapamtiti dječakovo ime i pita ga u više navrata je li se zove Mack, Matt ili Match. Ali Maxa to nije iznerviralo, već mu je smirenim tonom ponavljao svoje ime – Max, Max, Max… 

Briggs hvali ovu ideju poteklu iz dječjeg vrtića i naglašava kako je dostupna svima i lako izvediva.

Ima li mogućnosti za sličnu inicijativu u Hrvatskoj?