Vrijeme provedeno s unučadi korisno je za seniore

Rasprave o zloglasnim svekrvama koje se miješaju u odgoj djece i o prepopustljivim bakama i djedovima koji nerijetko uprskaju roditeljske napore u postavljanju discipline aktualne su i zabavljaju nas otkad je obiteljskih zajednica.

Foto: www.pixabay.com

Djeca bake i djedove vole zato što im pričaju zanimljive priče, dopuštaju im jesti slatkiše i igrati se kada bi im roditelji možda to zabranili, pričaju im zanimljive priče o svojoj mladosti, uče ih vještine koje ih samo oni mogu naučiti, ne gnjave ih zbog školskih i ostalih zadaća itd. Brojni znanstvenici ističu pozitivnu ulogu baka i djedova u dječjem kognitivnom, socijalnom i bihevioralnom razvoju. Blagodati kvalitetnog odnosa s bakom i djedom nemjerljive su. Oni mogu biti odlični uzori djeci, usaditi im obiteljske vrijednosti i osjećaj kulturalne pripadnosti.

Njihova je ljubav bezuvjetna, a djeca im se uvijek mogu obratiti, bez obzira na objektivnu važnost pitanja i problema. Istraživanja obiteljskih odnosa često ističu iznimno snažnu emocionalnu vezu koju djeca ostvaruju s djedovima i bakama, stoga je te odnose otpočetka graditi i njegovati. Nemaju samo djeca koristi od baka i djedova, njihov angažman može biti jako koristan i roditeljima. Dapače, besplatna „baka čuvalica“ od ogromne je koristi zaposlenim roditeljima, koji za nikakvu naknadu dobiju dadilju koja je u potpunosti posvećena njihovom djetetu. Upravo je zato od iznimne važnosti s bakama i djedovima unaprijed definirati poželjna ponašanja i druga pravila, kako bi taj odnos zaista funkcionirao i kako bi, naposljetku, unuče bilo sretno. 

No, bez obzira na najbolje namjere i veselje koje odnos s bakama i djedovima pričinja djeci, jako je važno s njihovim roditeljima regulirati granice i slobode koje njima pašu kako bi se izbjegli sukobi u kojima su djeca najčešće nedužne žrtve. Jednako roditelji i bake i djedovi trebaju uložiti trud i napor kako bi naposljetku sve strane bile zadovoljne, a kako bi djeca uživala u djetinjstvu i posebnoj vezi sa starijim članovima obitelji.

Zapamtite, bake i djedovi svojim unucima mogu biti veliki oslonac i utočište tijekom čitavog djetinjstva. Isto tako, druženje s najmlađima utječe pozitivno i na nas same i ispunjava nas veseljem. Vrijeme provedeno s unucima bakama i djedovima je dragocjeno i pomaže im osjećati se korisno, zadovoljno i veselo te je te odnose potrebno njegovati i uživati u svakom trenutku.

Autor: seniori.hr