Predavanje "Sprječavanje zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju starijih osoba"

U srijedu, 07. prosinca 2016. s početkom u 16.30 sati u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge "MI" - Split pravnici Nela Kovačević (Udruga Dalmatinski potrošač) i Fridrih Moretti (Sindikat umirovljenika Split) održat će predavanje "Sprječavanje zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju starijih osoba". 

Foto: www.pixabay.com

Ugovor o doživotnom uzdržavanju i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju su dvostrano obvezni, naplatni i strogo formalni ugovori, uređeni Zakonom o obveznim odnosima. Prava i obveze u ugovoru samostalno se dogovaraju s drugom stranom te ovise o potrebama i mogućnostima ugovornih strana i različite su od slučaja do slučaja. Najčešće se odnose na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, poput pružanja ili osiguravanja smještaja, pomoć oko održavanja higijene, osiguranje odjeće i obuće, hrane i pića, davanje određenog iznosa u pravilnim vremenskim razmacima, sahrana primatelja uzdržavanja itd. 

Starije osobe su često žrtve prijevara putem ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju te nerijetko ostaju bez imovine i adekvatne skrbi te je zbog toga nužno informirati ih o njihovim pravima i rizicima sklapanja takvih ugovora. 

Predavanje se održava u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti" kojeg Udruga "MI" - Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar.