Održano predavanje "Sprječavanje zlouporabe ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju starijih osoba"

Predavanje "Sprječavanje zlouporabe ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju starijih osoba" održali su pravnici Nela Kovačević (Udruga Dalmatinski potrošač) i Fridrih Moretti (Sindikat umirovljenika Split) u srijedu, 07. prosinca 2016. u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge "MI" - Split.

Foto: seniori.hr

Predavači su zainteresiranima predstavili dvije vrste ugovora koje umirovljenici potpisuju u situacijama kada im je potrebna pomoć i skrb: ugovor o doživotnom uzdržavanju koji, prema predavačima, predstavlja nešto povoljniji aranžman za primatelja te ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Objasnili su temeljne razlike između ovih dvaju ugovora i istaknuli određene pravne korake koje je potrebno poduzeti da bi primatelji usluga osigurali poštivanje ugovora. 

Naveli su također i neke specifične situacije i iskustva osoba koje su se nalazile u situacijama kada pružatelji usluga nisu poštivali svoje obveze te su svim zainteresiranima odgovorili na pitanja vezana za temu. 

- Ono što je najvažnije (kada je u pitanju potpisivanje bilo kakvih ugovora): pitajte, informirajte se, kontaktirajte udruge i ostale organizacije i institucije koje nude pravnu pomoć i donesite informiranu odluku, ističe Fridrih Moretti. 

Predavanje se održalo u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti", financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji Udruga "MI" - Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar.