Otvorenje izložbe "Love has no age"

U prostorijama Centra Zlatno doba Udruge "MI" - Split u srijedu, 14. prosinca 2016., s početkom u 19.00 sati održat će se otvorenje izložbe grafika i kolaža "Love has no age" autora Ante Kuštre. Autor će u sklopu izložbe predstaviti nove radove kroz koje se žena provlači kao glavna motivacija i inspiracija. 

Foto: www.pixabay.com

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Jasmina Šarić, koja o izložbi kaže sljedeće: "Izložba Love has no age posvećena je biću žene kao svojevrsni hommage. Nizom grafika popraćenim nekolicinom kolaža prikazani su različiti modusi ženstvenosti, a prisutna je i komparacija različitih stadija života žene te nekih od uloga koje ona poprima. Zajedničko svim izloženim radovima je tematiziranje žene koja se u nekima od njih javlja kao forma , drugdje pak kao ideja. Pa ipak, u svakom od njih vidljiva je snaga i specifična energija koja iz žene kao takve proizlazi. U doba sveopće demistifikacije i potpunog razotkrivanja ženskog tijela, Kuštre nastoji vratiti moć aktu, ali i prikazu žene općenito, do te mjere da taj prikaz u pojedinim radovima poprima formu pejzaža. 

Prijenos ovih karakteristika iz forme akta ili portreta u formu pejzaža događa se postupnom redukcijom elemenata fotografije pri prijelazu u grafički medij. Na taj način, iz apsolutnog realizma kao polazišta pojedinog rada, kao završni produkt nastaje rad na samom rubu apstrakcije. Pojedini radovi dovedeni su i preko tog ruba, čime je metamorfoza žene kao početnog motiva u potpunosti dovršena. Žena tako postaje transcendentalno biće prikazano u punoj slojevitosti i beskonačnosti vlastite biti. Sam prelazak iz jednog medija u drugi prilika je autoru da preispita što se tim procesom u određenom radu dobija, a što gubi, a da pritom s izraženim, gotovo slikarskim senzibilitetom, određuje nastajanje nekih novih formi i značenja." 

Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2017. Ulaz je slobodan.