Profil: Jack Nicholson

Jack Nicholson, rođen 22. travnja 1937. godine u New Yorku, od rođenja kao da je živio u filmu. Naime, iako je godinama vjerovao da mu je njegova baka zapravo majka, a biološka majka zapravo sestra, istinu o svojim roditeljima je saznao od novinara Time magazina koji je Nicholsonovu prošlost istraživao za članak.

Foto: pixabay

Njegova je biološka majka u trenutku kada je ostala trudna bila maloljetna, nije bila sasvim sigurna tko je otac djeteta, pa su njegovi baka i djed procijenili da je najbolje rješenje da oni preuzmu roditeljsku brigu o Jacku. Nicholson tvrdi kako ga otkrivanje ove obiteljske tajne nije pretjerano uzbudilo, budući da je shvaćao svog djeda i baku i razloge zbog kojih su se odlučili postupiti na taj način. Nikada nije pokazao interes za otkrivanjem identiteta svog biološkog oca.

Karijera
Na filmu se Nicholson prvi put pojavio 1958. godine, u filmu The Cry Baby Killer.
Redateljsku palicu prvi je put preuzeo 1971. godine, u filmu Drive, He Said. Također se može pohvaliti s nekoliko napisanih scenarija.
Easy Rider (1969) je film koji je Nicholsonu priskrbio planetarnu slavu, kao i prvu nominaciju za Oskara. Uslijedili su uradci poput Five Easy Pieces, Chinatown (Kineska četvrt) i One Flew Over the Cuckoo's Nest (Let iznad kukavičjeg gnijezda). Za potonji je film Nicholson osvojio svog prvog Oskara za glavnu mušku ulogu.
Zlatno doba Nicholsonove karijere bile su 1980e i 1990e. Ulogama u filmovima poput The Shining (Isijavanje), Terms of Endearment (Vrijeme nježnosti), Batman, Few Good Men (Malo dobrih ljudi) i Mars Attacks! (Mars napada), osigurao si je reputaciju jedne od najvećih filmskih zvijezda u svijetu. Za ulogu u filmu Vrijeme nježnosti dobio je svog drugog Oskara.
Posljednja dva desetljeća, uz izuzetak uloge u filmu Departed (Pokojni), Nicholson je uglavnom igrao uloge muškaraca koji su se susretali s fizičkim i emotivnim kompikacijama koje donosi starenje. Kao primjer možemo istaknuti ulogu u filmu As good as it gets (Bolje ne može) iz 1997., koja mu je donijela i trećeg Oskara. Dalje, istaknut ćemo uloge u filmovima About Schmidt, Something's Gotta Give (Ljubav nema pravila) i The Bucket List.
Uz spomenuta tri osvojena Oskara, Nicholson se može pohvaliti i sa sedam nagrada Zlatni globus. Također, 2001. godine primio je Kennedy Center Honor nagradu, koja se godišnje dodjeljuje umjetnicima koji su značajno doprinijeli američkoj kulturi. Isto, Nicholson je bio jedan od najmlađih glumaca koji je primio nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta. 1994., u dobi od 57 godina.
Posljednji film, How do you know, snimio je 2010. godine. 2013. krenule su glasine o njegovoj mirovini. Neki su izvori navodili kako Nicholson ima problema s pamćenjem i više nije u stanju pamtiti scenarije. Ipak, ni u jednom trenutku službeni predstavnici glumca nisu dali nikakvu izjavu na tu temu.

Privatni život
Nicholson je 1962. oženio kolegicu glumicu Sandru Knight, a razveli su se 1968. U braku su dobili jednu kćer, Jennifer. Nakon razvoda, s glumicom Anjelicom Huston bio je u vezi 16 godina, a do prekida je došlo zbog Nicholsonove nevjere. S modelom Rebeccom Broussard bio je u vezi u kojoj je rođeno njihovo dvoje djece. Povezivali su ga s brojim glumicama i modelima, uključujući Michelle Phillips i Laru Flynn Boyle.
Nicholson je veliki sportski obožavatelj. Strastveni je fan New York Yankeesa i Los Angeles Lakersa. Još od 1970-e pretplatnik je na utakmice ovih timova.
Apsolutna je činjenica da je Jack Nicholson jedan od najvećih glumaca svoje generacije. Tome u prilog ne ide samo golemi broj uloga koje je odigrao u svojoj karijeri, već i širok raspon uloga koje je odigrao. Zahvaljujući tome, jako ga je teško smjestiti u određenu kategoriju glumca, budući da Nicholson jednako uvjerljivo može odglumiti ulogu negativca i pozitivca. Bez obzira na to hoće li nastaviti snimati ili će njegov filmski portfolio ostati ovakav kakav jest, Nicholson ostaje jedan od velikana svoje generacije koji  iza sebe ostavlja bogatu filmsku ostavštinu.

Autor: seniori.hr