Filmska preporuka: Nebraska (2013)

Alexander Payne donosi nam priču o čangrizavom zbunjenom starcu, koji zajedno sa svojim sinom kreće iz Montane u Nebrasku nakon što je dobio obavijest da je osvojio milijun dolara u nagradnoj igri marketinške agencije.

facebook.com/NebraskaMovie

Redatelj nam usput priča priču o obitelji koja ni po čemu nije drugačija od drugih, ali je ipak u svojoj disfunkcionalnosti posebna. Bruce Dern igra ulogu Woodya, starog oca dvaju sinova, pomalo dementnog i naivnog, ali odlučnog u namjeri da dođe do Lincolna i preuzme svoju nagradu. Njegovu suprugu Kate, koja je zaslužna za neke od najboljih scena u filmu, igra June Squibb, a dvojicu sinova, Davida i Rossa, igraju Will Forte i Bob Odekirk.

Woody, odlučan u namjeri da nekako stigne do Lincolna, nekoliko puta tijekom filma odlučuje se na put krenuti pješice, u čemu ga članovi obitelji pokušavaju spriječiti. Naposljetku, David ga odlučuje voziti svojim autom i njihova avantura započinje. U avanturi im se također pridružuje i Kate.  
Putem posjećuju Woodyev rodni grad Hawthorne, gdje se Woody suočava s duhovima iz prošlosti. Njegov stari znanac Ed prijeti skrivenim tajnama, Woody ne odolijeva alkoholu koji garantira nevolju, a sinovi imaju priliku saznati ponešto o prošlosti svojih roditelja.

Nebraska nije film o velikim događajima i ljudima. Ovo je film o naoko običnim ljudima i pričama, o putovanju koje sinu daje priliku upoznati svog oca, o obitelji koja se podupire kada sve ostalo propadne, o suočavanju sa samim sobom na kraju života. Ovo je film kojeg nose likovi koje su maestralno odigrali Dern i Squibb, što potvrđuju i nominacije za nagrade Oskar i Zlatni globus.

Žanr: drama, avantura, komedija

Redatelj: Alexander Payne

Glavne uloge: Bruce Dern, June Squibb

 

Autor: seniori.hr