Filmska preporuka: Svemirski kauboji (2000)

Svemirski kauboji (Space Cowboys) okupio je impresivnu glumačku postavu u kojoj je, između ostalog, mjesto našao i Rade Šerbedžija. Film nam nudi avanturu u kojoj glavne uloge igraju četvorica umirovljenih vojnih pilota.

Foto: www.facebook.com/space.cowboys

Glavne uloge igraju Clint Eastwood, koji potpisuje i režiju i glazbu, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, James Garner i James Cromwell. Radnja filma započinje pozivom ruskog generala Vostova NASAi, uz obavijest da oštećeni ruski komunikacijski satelit koji pada prema Zemlji zapravo nije obični satelit te da će njegov pad na Zemlju imati značajne posljedice.

Upomoć je pozvan umirovljeni pilot zrakoplovstva i inženjer Frank Corvin, kojeg igra Eastwood. Njegov uvjet za sudjelovanje u popravku satelita i sprječavanju pada jest sudjelovanje njegovog starog tima Dedal, Jerry O'Neill (Sutherland), William „Hawk“ Hawkins (Jones) i Tenk Sullivan (Garner). Nevoljko, šef NASAe Bob Gerson (Cromwell) pristaje na to te ekipu šalje na jednomjesečnu obuku nakon koje lete u svemir. Prilikom liječničkog pregleda ustanovljeno je da Hawkins boluje od raka gušterače, a da O'Neill ima ozbiljnih problema s vidom. Bez obzira na to, Corvin ih vodi sa sobom.

U svemiru otkrivaju kako je navodni komunikacijski satelit zapravo opasna relikvija iz Hladnog rata, naoružana nuklearnim projektilima. Situacija se dodatno komplicira kada jedan od zamjenskih pilota slučajno oštećuje satelit. Akcija micanja satelita iz Zemljine orbite zapravo je samoubilačka misija, za koju volontira Hawkes.

Kroz čitavu priču o četvorici umirovljenih vojnih pilota očigledan je Eastwoodov potpis, kao i utjecaj njegovih starijih filmskih ostvarenja. Svemirski kauboji pričaju priču o snovima i ambicijama, o upornosti koja nema veze s godinama. Suočeni sa skepsom nove generacije stručnjaka unutar agencije te s vlastitim tjelesnim ograničenjima koje su im donijele godine, četvorica junaka ne odustaje u naumu da još jednom služe svojoj domovini. Sjajna glumačka ekipa, odlična glazba i visoke ocjene struke i publike gotovo garantiraju dobro utrošena dva sata.

Žanr: akcija, pustolovina
Redatelj: Clint Eastwood
Glavne uloge: Clint Eastwood, Donald Sutherland, Tommy Lee Jones, James Garner, James Cromwell

Autor: seniori.hr