Filmska preporuka: Kvartet (2012)

Redateljski prvijenac poznatog glumca Dustina Hoffmana donosi nam priču o grupi prijatelja koji žive u domu za umirovljene operne pjevače.

Foto: pixabay

Reggie (Tom Courtenay), Wilf (Billy Connoly) i Cissy (Pauline Collins) su prijatelji i kolege koji su za vrijeme svojih karijera djelovali kao operni kvartet. Svake godine povodom rođendana Guiseppea Verdija, stanovnici doma priređuju koncert kako bi privukli sredstva za dom. Dolazak Jean Horton (Maggie Smith), četvrte članice nekadašnjeg kvarteta, operne dive i Reggijeve bivše supruge iznenađuje sve stanovnike i uzbrka planove za nadolazeći godišnji koncert.

Reggie je prvenstveno ljut zbog faktora iznenađenja, ali i zbog neriješenih odnosa s bivšom suprugom. Jean se trudi razriješiti pitanja iz prošlosti, a istovremeno prijatelji nagovaraju Rega da pristane na još jedan zajednički nastup slavnog kvarteta, kako bi prodali dovoljno ulaznica i spasili voljeni dom od zatvaranja. Međutim, ne znaju da je Jean donijela odluku kako više neće pjevati. Organizacija godišnjeg koncerta suočena je s više izazova no ikad, a institucija se nalazi u velikim financijskim poteškoćama, što je recept za kaos.

Ova simpatična drama fokusirana na čudesne umjetnike i njihova krhka ega donosi nam komične zaplete i rasplete, oslikavajući pritom neke od karakterističnih situacija koje nam donosi starija dob. Demencija, Tourettov sindrom i inkontinencija samo su neke od tegoba koje muče stanovnike ovog nesvakidašnjeg doma. Međutim, prijateljstvo i ljubav snažni su motivi i u ovoj životnoj dobi, a naši junaci su emotivni, strastveni i puni nade dobi unatoč.

Hoće li se koncert održati i hoće li se stare vatre rasplamsati pogledajte u ovom simpatičnom uratku inspiriranom istoimenom kazališnom predstavom iz 1999. godine.

Žanr: drama, komedija
Redatelj: Dustin Hoffman
Glavne uloge: Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connoly, Pauline Collins


Autor: seniori.hr