Filmska preporuka: Iris (2001)

Film Iris baziran je na životu britanske spisateljice i filozofkinje Iris Murdoch, a u glavnom je fokusu bračni par i njihovo nošenje sa zlokobnim Alzheimerom. Međutim, film nudi i pozitivnu notu, dajući uvid u njihovo udvaranje i zajednički život.

Foto: pixabay

Kao mlada profesorica filozofije na britanskom Oxfordu, Iris upoznaje i zaljubljuje se u nespretnog kolegu profesora Johna Bayleya. Njih su dvoje predstavljali sasvim čudan „spoj“, budući da je John bio pomalo šašav i nespretan, a Iris samouvjerena i puna duha. Film nam priču donosi iz Johnove perspektive, dok se prisjeća njemu značajnih crtica iz njihovog zajedničkog života. Zbog različitih karaktera, John i Iris bili su sasvim neobičan par, no čini se da su se u svojim razlikama nadopunjavali, budući da su u braku bili preko 40 godina. Nikad nisu bili par kao svi ostali. Nisu imali djece, željeli su ostarjeti zajedno i biti jedno uz drugo, sami. Bili su poznati po ekscentričnom stilu života, preferirali su sive, maglovite dane i kišu.
Sjenu na njihovu ljubav i zajednički život baca dijagnoza Alzheimerove bolesti koja pogađa Iris. Promjena iz snažne, vesele i živahne mlade žene u sjenu same sebe očita je i bolna i gledatelju i protagonistima. Ova je promjena posebno teška Johnu, koji umjesto supruga i partnera, sada mora preuzeti ulogu njegovatelja svoje slavne i snažne supruge.
Režiju u ovom uratku potpisuje Richard Eyre, a scenarij Charles Wood i Richard Eyre. Iris i Johna u mladim danima igraju Kate Winslet i Hugh Bonneville, dok su ih u starijoj dobi utjelovili Judy Dench i Jim Broadbent. Potonji je za svoju ulogu osvojio nagrade Oskar i Zlatni globus, za koje također bile nominirane i Dench i Winslet.

Žanr: drama, biografija
Redatelj: Richard Eyre
Glavne uloge: Judy Dench, Jim Broadbent, Kate Winslet

Autor: seniori.hr