HSU poručila EK: Prijevremeno umirovljeni nisu krivi za tešku socioekonomsku situaciju u zemlji

HRVATSKA stranka umirovljenika (HSU) pozvala je u četvrtak Europsku komisiju (EK) i medije da prestanu prozivati Vladu da nije zaustavila odlaske u prijevremenu mirovinu jer to samo generira nova prijevremena umirovljenja.

Foto: pixabay


"EK i medije molim da ostave umirovljenike s prijevremenim mirovinama na miru, te da ih ne tretiraju kao krivce za tešku socioekonomsku situaciju u državi", poručio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je kako je prosječna mirovina prijevremenih umirovljenika 2.254 kune, u mirovinski sustav unose prosječno 36 godina staža i doživotno su kažnjeni sa i do 20,4 posto manjom mirovinom.

"EK se u izjavi dotiče odlaska u mirovinu sa 60 godina života i 41 godinom staža bez penalizacije. Podcrtavamo kako to nije hir ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića već je to bio zahtjev HSU-a prije četiri godine kada se sklapao Plan 21", rekao je Hrelja.

Ponosan je, kaže, na taj institut jer predstavlja civilizacijski doseg hrvatskog društva i povratak Hrvatske u krug europskih zemalja koje nikada nisu izostavile kriterij duljine radnog staža za ostvarivanje prava za mirovinu.

"Samo smo izišli iz omče MMF-a i Svjetske banke i ništa krivo nismo napravili u odnosu na Njemačku ili Italiju, jer u temeljima imamo isti mirovinski sustav", kazao je Hrelja.

"Penalizacija prijevremenih mirovina u Hrvatskoj je visoka"

Da se to pokazalo opravdanim i ne predstavlja "dobitak na lutriji" pokazuje i statistika. "U 2014. godini 4.580 umirovljenika u sustav je unijelo prosječno 43 godine staža, kao ni jedna druga kategorija, i prosječnu mirovinu s 3.511 kuna, što je svega 52 posto veća mirovina od prosječne", kaže Hrelja.

Željko Šemper je stručnjacima EK-a poručio neka radnicima objasne koja je njihova krivica da moraju otići u prijevremenu mirovinu i biti kažnjeni s doživotnim oduzimanjem petine mirovina.

"Moramo spomenuti da je penalizacija prijevremenih mirovina u Hrvatskoj visoka, destimulativna i doživotna, do 24 posto. Velik broj odlazaka nije dragovoljna odluka radnika već rezultat pritisaka u restrukturiranju ne samo loših već i dobrih tvrtki, a sve u borbi za što veći profit", poručio je Šemper.

 

Izvor: index.hr