Dječja knjižnica i seniori

Gradske knjižnice su po međunarodnim smjernicama i UNESCO-ovom Manifestu za narodne knjižnice temeljne javne ustanove lokalne zajednice te njihova kulturna, obrazovna, informacijska i društvena središta. Mjesta su to cjeloživotnog učenja i susreta svojih građana. Namijenjena su i otvorena svojim sadržajima i programima svim građanima bez obzira na dob – od beba do umirovljenika.

Photo: www.gkmm.hr

Svojim programima usmjerene su na susrete različitih generacija kao i na poticanje njihove međusobne solidarnosti i razumijevanja.

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice GKMM u Splitu je odjel koji je namijenjen djeci i mladima ali i svima onima koji rade s djecom i mladima. Bogat knjižnični fond ali bogat i raznovrstan program uključuje i rad s umirovljenicima. I to na nekoliko načina.

Kroz Informatičku radionicu za osobe treće životne dobi uključuju se srednjoškolci i studenti koji volonterski našem kolegi Teu Šamadanu, voditelju radionice, pomažu držati vježbe. Iskustvo koje je doživjela u radu s umirovljenicima našoj Marini Meić, tada članici Kluba čitatelja 14+ jedno je od, kako kaže, neočekivano dobrih, vrijednih i nezaboravnih iskustava.

Tijekom školske godine ali i tijekom školskih, ljetnih i zimskih praznika, knjižnica osmišljava programe i radionice kojima će djeci i mladima pomoći da zanimljivo i kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme. U tome nam pomažu i umirovljenici i njihove udruge. Tako je Malu školu šivanja, vezenja i kukičanja dugo vodila Antonija Tikveša, a Malu školu šaha Krsto Galić, članovi Sindikata umirovljenika. Umirovljena učiteljica Mirjana Popadić organizirala je nekoliko ciklusa interaktivnih radionica za roditelje, odgajatelje i učitelje (Želim da moje dijete bude sretno) i za djecu nižeg školskog uzrasta (Čarobna škrinjica). Zagrebačka umirovljenica Marija Igaly podučila je i velike i male svojoj inovativnoj toMAgo tehnici stvaranja slika od latica suhog cvijeća.

Photo: GKMM Split

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2012., u suradnji s Udrugom „MI“ - Split, održano je niz likovnih radionica pod nazivom „Ajmo skupa“, koje su bile namijenjene bakama i djedovima i njihovim unucima, a u sklopu programa „Čitam ti priču“ umirovljena učiteljica Tašenka Tabak Matulović i glumica Jasna Malec Utrobičić čitali su Grimmove priče i bajke djeci splitskih vrtića. Manifestacija je zatvorena odličnom izložbom likovnih i literarnih radova učenika splitskih osnovnih škola „Volim baku – volim djeda“.
Bilo je još mnogo takvih aktivnosti. Idejama nema kraja i mogućnosti su velike.

U ljetnim mjesecima 2014., radionicu izrade goblena za mlade i odrasle vodila je splitska umirovljenica Tatjana Hruban koja je u knjižnici imala izložbu svoje vrijedne zbirke goblena.

Velik broj umirovljenika, u suradnji s voditeljicom kulturnih programa naše knjižnice Ingrid Poljanić dođu do našeg odjela, ali i u direktnom kontaktu s nama jer, to su bake i djedovi naših mladih korisnika. Svi koji imaju želju i volju da svoja znanja i vještine prenesu djeci i mladima, vrata naše knjižnice širom su otvorena.

Grozdana Ribičić, viša knjižničarka
Voditeljica Odjela za djecu i mlade
Središnja knjižnica GKMM-a