O cjeloživotnom učenju - Grundtvig

Potprogram Grundtvig omogućuje suradnju između ustanova povezanih s obrazovanjem odraslih diljem cijele Europe. Program je namijenjen općem obrazovanju odraslih, stjecanju znanja i vještina pomoću kojih se lakše suočiti s raznim organizacijskim i poslovnim izazovima te poboljšanju opće kvalitete života.

Foto: pixabay

Pokrenut u 2000, Grundtvig je za cilj imao pomoći odraslima kako bi poboljšali svoje znanje i sposobnosti, čineći ih na taj način psihički i fizički sposobnijim.

Sudjelovanjem u Grundtvigu, korisnicima se i u kasnijoj životnoj dobi pruža prilika za neprestanim učenjem i usavršavanjem. Uključivanje odraslih osoba u obrazovni sustav kako bi im se ravnopravno omogućilo kontinuirano učenje i usavršavanje tijekom cijelog života, bitan je pokazatelj socijalnog i gospodarskog napretka nekog društva. Uz neprestane tehnološke i globalizacijske promjene, obrazovanje je neophodan proces koji traje cijeli život, a potprogram Grundtvig jedan je od potprograma koji potiču inkluziju odraslih u obrazovni sustav te time i na tržište rada.

Grundtvig je namijenjen djelatnicima iz područja obrazovanja odraslih, budućim nastavnicima i i nenastavnom osoblju na području obrazovanja odraslih, osobama uključenim u stručno usavršavanje nastavnog osoblja zaposlenog na području obrazovanja odraslih, nezaposlenim nastavnicima i onima koji se ponovno zapošljavaju na području obrazovanja odraslih nakon razdoblja izbivanja, diplomiranim stručnjacima kvalificiranim za obrazovanje odraslih.

Program je dobio ime po N. F. S. Grundtvigu, danskom svećeniku, piscu, pjesniku, filozofu, povjesničaru i učitelju.

Krajem 2013 tekući EU programi financiranja,u ključujući Grundtvig, prolaze kroz značajne promjene. Trenutni set programa (s početkom od 1.1.2014.) pod Programom cjeloživotnog obrazovanja (Lifelong Learning Programme) sada je zamijenjen novim EU programom nazvanim Erasmus+.

Autor: seniori.hr