Obrazovanje vas čini višim u starijoj dobi

Tim stručnjaka sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, Harvarda i Pekinga došao je do zaključka da životni stil, poglavito u kasnijoj dobi mogu utjecati na visinu. Tijekom života, ljudi prolaze kroz vidljive fizičke promjene, kao što su povećanje tjelesne masnoće, manja gustoća kostiju te postupno snižavanje.

Foto: pixabay


Prethodne studije pokazale su da postupan gubitak visine počinje nakon tridesete godine života s promjenama koje najviše utječu na kičmu i kosti. Do svoje smrti muškarci u prosjeku izgube 3.3 cm. Koristeći recentne podatke istraživanja provedenog nad 17 708 odraslih osoba u 45.godini života, znanstvenici su utvrdili i neke nove uzroke postupnog smanjivanja, a u ovom slučaju ističu obrazovanje kao jedan od čimbenika. Profesor John Strauss sa Sveučilišta Južne Kalifornije, ističe da je studija bila sveobuhvatna te tvrdi da način na koji starimo ne determiniraju samo životne odluke iz rane mladosti, već i životni stil i kasnije tijekom života.
Nadalje, istraživanje je bilo usmjereno prema gubitku visine kako starimo, pa su ustvrdili kako neovisno o vašoj visini tijekom života, gubitak iste može upućivati na neke druge zdravstvene probleme.
Studija je otkrila da osobe koje su više izgubili na visini su također i oni koji su pokazali loše rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti, kao što je primjerice, kratkotrajno pamćenje.
Također, osobe koje su živjele u urbanim sredinama manje su izgubile na visini od onih koji su živjeli u ruralnim sredinama, kao i oni koji su imali završenu osnovnu školu u odnosu na nepismene i to za 0.9 cm u prosjeku kod muškaraca i cijeli jedan centimetar oni koji su završili srednju školu.
Što se tiče žena, razlika u gubitku visine onih za završenom osnovnom školom u odnosu na one bez iste iznosila je 0.6 cm.

Pretpostavlja se da je učinak obrazovanja na visinu povezana na način odabira životnog stila, pa tako će osobe koje su zarana počele s fizičkim radom zasigurno opteretiti kosti i kičmu te će na taj način utjecati na gubitak visine u starijoj dobi, ali i u srednjoj dobi života također. S druge strane, osobe koje su veći broj godina provele obrazujući se, imali su manje mogućnosti opteretiti kosti i kičmu čime bi posljedično utjecali i na gubitak visine.

Izvor: The Telegraph