Elektronička platforma za obrazovanje odraslih

Elektronička platforma za obrazovanje odraslih u Europi (Electronic Platform for Adult Learning in Europe - EPALE) višejezična je zajednica otvorenog tipa koju financira Europska komisija, a cilj joj je postati glavnom referentnom točkom stručnjaka u obrazovanju odraslih diljem Europe.

Foto: pixabay

Pojmom učenje odraslih obuhvaćen je cijeli niz formalnih, neformalnih i informalnih općih i strukovnih obrazovnih aktivnosti u kojima odrasli sudjeluju nakon završetka početnog obrazovanja i osposobljavanja.

EPALE je nova, višejezična zajednica stručnjaka za obrazovanje odraslih. Stoga, ako ste uključeni u obrazovanje odraslih kao stručnjak ili volonter, donositelj politike ili član akademske zajednice, EPALE je namijenjen upravo vama!

Platforma nudi brojne sadržaje i alate koji omogućuju povezivanje s drugim stručnjacima, nastavnicima i volonterima u području obrazovanja odraslih diljem Europe, sudjelovanje u raspravama kao i razmjenu primjera dobre prakse. EPALE je ujedno prva platforma takve vrste u području obrazovanja odraslih.

EPALE financira Europska komisija u okviru strategije učenja odraslih za cjeloživotno učenje. EPALE je prvotno financiran u okviru programa cjeloživotnog učenja Grundtvig (2007. – 2013.), a sada se financira u okviru Ključne mjere 2 programa Erasmus+ (2014. – 2020.).

Agencija za obrazovanje odraslih, na razini Republike Hrvatske zadužena za promociju platforme EPALE, organizira radionica diljem Hrvatske a ciljna skupina su znanstvenici, studenti, istraživači u području andragogije, mreže i organizacije u području obrazovanja odraslih, donositelji politika.

Platformi možete pristupiti OVDJE.