Razgovarate li o seksu s liječnikom?

Pisali smo već o seksualnoj aktivnosti starijih ljudi i iznijeli podatke koji govore kako veliki broj starijih i dalje održava aktivan seksualni život. Bez obzira na manjak istraživanja i podataka o seksualnom životu Hrvata, za pretpostaviti je da ne zaostajemo pretjerano za ostatkom svijeta. Kada smo već na ovoj temi, bitno je govoriti i o važnosti razgovora o seksu s liječnikom, pogotovo ako u ovom pogledu nailazite na bilo kakve poteškoće.

Foto: www.pixabay.com

Prvi u redu među medicinskim stručnjacima kojemu se možemo obratiti s pitanjima je liječnik obiteljske medicine.

Mnoge bolesti koje dolaze s godinama mogu negativno utjecati na libido i fizičku mogućnost. Ipak, tek malen postotak starijih o pojavi problema na tom polju razgovara sa svojim liječnikom, iako je mnogo takvih problema moguće riješiti.

Američko društvo psihologa navodi kako se sa starijima ne razgovara o seksu u dovoljnoj mjeri. Također navode kako nije problem samo u osjećaju nelagode kod pacijenata, već i kod samih liječnika. Naime, liječnici obiteljske medicine nemaju dovoljno prakse u razgovoru o seksualnosti sa starijima, posebice onima suprotnog spola, stoga rijetko sami otvaraju takve teme.

Pacijenti često osjećaju nelagodu kada dođe red na ovu temu pri posjeti liječniku, posebno ako je liječnik znatno mlađi od njih ili ako imaju liječnika suprotnog spola. Liječnikov stav u tom slučaju treba biti ono što će „razbiti led“ i potaknuti pacijenta na otvaranje i iskren razgovor.

Jedna od metoda razgovora s pacijentom koju predlaže članak objavljen u časopisu Dnevnik obiteljske prakse jest PLISSIT metoda. Ovu metodu, nazvanu prema prvim slovima njenih faza na engleskom jeziku, razvio je 1976. godine psiholog dr. Jack Annon. Faze koje ova metoda obuhvaća su:
1. dopuštenje (permission): liječnik će za početak od pacijenta tražiti dopuštenje da otvori temu seksualnosti i seksualnih problema;
2. ograničene informacije (limited information): zatim, ponuditi će pacijentu određene informacije o seksualnim problemima općenito;
3. određeni prijedlozi (specific suggestions): potom, liječnik će pacijentu ponuditi neka rješenja specifičnog problema kojeg pacijent ima; te će
4. intenzivna terapija (intensive terapy): uputiti pacijenta specijalistu ukoliko procijeni da je potrebno.

Ono što često zaboravljamo jest da je naš odnos s liječnikom povjerljiv i da informacije koje s njim podijelimo neće izaći iz ordinacije. Stoga, bez obzira na sram i nelagodu, moramo zapamtiti da je liječnik osoba kojoj se možemo, u vezi zdravstvenih problema i teškoća, obratiti bez zadrške. Isto tako, liječnik pacijentu treba pristupiti bez predrasuda i otvorenog uma.

Izvor: Follashade, O. i dr. (2014): How to discuss sex with elderly patients, in: The Journal of Family Practice.