7 načina kako se pripremiti za mirovinu

S obzirom da životni tempo ne ostavlja dovoljno vremena da se pripremimo za mirovinu, nerijetko zamišljamo kako se opuštamo uz svoje hobije, putujemo i slično, no istina je da većina novih imirovljenika ostane zatečena i ne zna što i kako dalje.

Foto: pixabay

S malo planiranja, svatko može ostvariti sva ona maštanja koja su nam zaokupljala misli prije odlaska u mirovinu.
Evo nekih savjeta kako isplanirati život u mirovini:
Vizualizirajte se u mirovini
Osoba koja ste bili za vrijeme radnog vijeka, možda je skroz suprotna osobi kojom želite biti u mirovini. Upravo u mirovini imate svu slobodu da budete osoba kakva želite biti, bez okova kojim vas veže radno mjesto. Probajte nove stvari, uvedite vidljive promjene i budite svoji, nitko vam neće zamjeriti.

Pripremite na mirovinu i osobu s kojom živite u vezi
Iako ste već prošli većinu života zajedno dok ste radili i brinuli o djeci, život u mirovini ipak je drukčiji, pa bi bilo dobro da uzmete u obzir neke činjenice koje vam ga mogu bitno olakšati. Obzirom da više ne idete na posao, provodite 24 sata dnevno zajedno te je od iznimne važnosti da se okupirate zasebnim aktivnostima i hobijima kojima ćete se barem neko vrijeme odvojiti. Vjerujte, to će vam uvelike pomoći da uživate u slobodi mirovine. Nakon desetljeća braka, preporuča se da se odvojite jedno od drugoga, barem na par sati.

Suočite se sa umirovljeničkim strahovima
Naravno, život u mirovini donosi sobom i neke prirodne strahove i izazove, poput zdravstvenih problema koje vas mogu učiniti ovisnima o njezi drugih. Također, tu je i bojazan da postanete udovac ili udovica, kao i razni financijski problemi. Svi navedeni strahovi su realni i ne treba ih ignorirati, već treba imati plan kako postupiti kada i ako ovi problemi nastupe. Ako imate sreću da mirovinu provodite sa svojim životnim suputnikom, navedene probleme ćete zajednički rješavati.

Ostanite aktivni i angažirani
Nakon 65. godine kada postajete umirovljenik, u prosjeku možete očekivati još 10-15 godina života. To je dug period da biste ga prosjedili i čekali smrt. Dan nekako mora proći, a najbrže i najkvalitetnije će proći ukoliko se zaokupite aktivnostima koje vas ispunjavaju i vesele. Upravo u mirovini, imate svu slobodu da radite isključivo ono što želite, a ako se uz to odlučite za nešto produktivno za sebe ili za zajednicu, na kraju dana osjećat ćete se ponosno.

Pazite na sebe
S godinama počinjemo shvaćati da nismo onako nepobjedivi kao što smo mislili dok smo bili mlađi. Osim što moramo postati svjesni svojih fizičkih ograničenja, bitno je i okolinu u kojoj se krećemo učiniti sigurnijom i prilagođenijom našim mogućnostima. Dakle, što manje stepenica i skliskih površina. Ukratko, malo više opreza.

Ne ostavljajte baš sve za mirovinu
Iako je dobro imati listu stvari koju želite ili možete ostvariti tek u mirovini, ne zaboravite živjeti život prije mirovine. Život je kratak, a nitko vam ne garantira da ćete biti u stanju ispuniti sve želje koje ste planirali za dane mirovine.

Ne zaboravite na nasljedstvo
Ovdje ne mislimo isključivo na materijalno nasljedstvo, ali ne tvrdimo da je nebitno. Što želite ostaviti iza sebe je na vama. Ako želite ostaviti materijalno nasljedstvo kako biste pomogli svojim potomcima, to je sasvim u redu, kao i druge nematerijalne stvari po kojima će vas pamtiti. Savjet, vedrina, poštenje, dobrota... duga je lista po čemu vas mogu pamtiti.

Izvor: seniori.hr