Alzheimer priručnik - psihički simptomi demencije i njihovo liječenje

Često se kod oboljelih od demencije javljaju halucinacije, depresije i razni psihotični simptomi – što zapravo ovisi o napredovanju bolesti. Neki bolesnici postaj agresivni (verbalno), dok neki postaju i fizički agresivni.

Image by Anke Sundermeier

Bolest često dovodi do toga da su bolesnici apatični, depresivni, potišteni, a često i razdražljivi, a prepoznaje se po tome što bolesnici ponavljaju iste radnje po nekoliko puta, nigdje ne mogu pronaći mir ili zamjene dan i noć.

Danas, još uvijek nemamo lijek za Alzheimerovu bolest koja je jako iscrpljujuća za okolinu – kako psihički, tako i fizički. No, ono što se preporučuje je simptomatska terapija antidepresivima.

Ovi lijekovi usporavaju napredovanje bolesti i poboljšava se kvaliteta bolesnikova života i njihove obitelji.

Postoje razne vrste antidepresiva koje se pripisuju bolesniku ovisno o njegovom stanju i ponašanju. Bolesnike je potrebno pratiti redovito. Jako je važno da njegovatelj prepozna određene promjene u ponašanju i o tome obavijesti medicinsku sestru. Nerijetko bolesnici odbijaju popiti lijek, no onda im se daju lijekovi u obliku sirupa ili kapi.

Na kraju, važno za naglasiti je to da su njegovatelji glavni čimbenik u pružanju i kvaliteti skrbi za osobe oboljele od Alzheimera.

IZVOR: http://www.stampar.hr/sites/default/files/Gerontologija/2019/prirucnik-alzheimer.pdf