Splitska psihologinja o zatvaranju kafića

Otkako je u ožujku proglašena pandemija​, nakon što se svijet suočio s koronavirusom, psihološka pomoć traži se više nego ikad, a i sami psiholozi aktivirali su se na svim poljima.

Društvo psihologa u Splitu od ponedjeljka do petka (091/515-7404, od 10 do 16 sati) prima pozive građana koji traže stručnu pomoć, preko Facebook stranice društvo više puta tjedno objavljuje materijale s primjerima dobre psihološke prakse, svakog petka na mrežnoj stranica GKMM-a objavljuju se stručni članci, a slične objave idu i preko Infozone, namijenjene mladima.

Istraživanja su pokazala kako je zbog prvog lockdowna već u travnju postotak anksioznih osoba porastao. Pomoć traže osobe koje su već prije imale neku vrstu problema, zatim osobe koje rade od kuće, studenti koji su u samoizolaciji, ili jednostavno osobe koje su dislocirane i nemaju s kim podijeliti svoje brige. "Čini nam se da će sa zatvaranjem kafića porasti broj poziva jer je naše podneblje tako specifično da ljudi traže takvo druženje" – kaže nam psihologinja Neda Pleić, predsjednica Društva psihologa Split.

Mladima su važni vršnjaci

Slaže se s činjenicom da je svim dobnim kategorijama ovo razdoblje teško, i najmlađima koji se moraju priviknuti na nove okolnosti kada ne vide prijatelje i osjećaju roditeljsku nesigurnost, i odraslima koji se na različite načine nose s krizom.

– Stoga je jako važno da djeca budu u vrtićima i školama što duže jer ona nemaju toliki kapacitet za zadovoljavanje svojih potreba preko tehnologije na daljinu. Njima je važan susret s vršnjacima – kaže Pleić.

Savjetuje svima da u prvom redu poštuju mjere Stožera, da paze na fizičko i mentalno zdravlje.

– Briga za sebe nije sebičnost nego nužnost. Treba priznati da nam je nekad i teško zaplakati, biti nervozan, ali i pronaći način kako popraviti raspoloženje, te se prilagoditi situaciji na način da izvučemo ono najbolje iz sebe. Šetajte, poslušajte staru glazbu, prolistajte stare albume, povežite se s prijateljima koji su daleko, vodite računa o spavanju, pravilnoj prehrani i odmoru, molite se, meditirajte, vježbajte, radite ono što vam je drago i što vas ispunjava.

Važno je prihvatiti promjene i razvijati mentalnu fleksibilnost koja nam pomaže da u novim i teškim situacijama tražimo nove načine suočavanja s poteškoćama, budemo kreativni i maštoviti u traženju izlaza iz teških situacija – poručuje Pleić svima za dobrobit njihova mentalnog zdravlja u prvom redu.

Izvor: https://slobodnadalmacija.hr/split/splitska-psihologinja-od-travnja-raste-broj-anksioznih-ljudi-su-usamljeni-nedostaje-im-drustvo-a-zatvaranjem-kafica-ocekujemo-jos-vise-poziva-1061526

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF