Vodič za preživljavanje za njegovatelje oboljelih od Alzheimera

Obzirom na nepredvidljivost i progresivan razvoj Alzheimerove bolesti koja zahtijeva konstantnu skrb i njegu preživljavanje je blaga riječ. Iako su skrb i njega drugačije za svaku obitelj, neki uvidi i načela su univerzalni. Donosimo vam 5 načela kako se boriti protiv bolesti koja ne poznaje granice.

Foto: pixabay

Ova načela razradila je Michelle Seitzer, koja je radila kao koordinator javne politike u Udruženju oboljelih od Alzheimerove bolesti.


1. Usporite svoj tempo – skrb i njega kod Alzheimerove bolesti može biti dugotrajno iskustvo s brojnim usponima i padovima. Neki ljudi žive s tom bolešću preko dvadeset godina, a kod nekih je kratka, ali intenzivna. Bez obzira na trajanje, skrbniku je potrebna velika količina emocionalne, fizičke i psihičke izdržljivosti. To je maraton, utrka na duge staze koja zahtijeva ogroman timski napor. Čak i ako samo trebate mali predah jednom na početku tjedna, uzmite si ga. Kretati se malim koracima kada je utrka tek započela zapravo je pametan način za izgradnju izdržljivosti.


2. Oprostite sebi – sigurno ćete iznevjeriti sebe koji put, izgubit ćete strpljenje, nestat će vam kreativnih ideja za učiniti duge dane smislenim i privlačnim. Povisit ćete glas. Plakat ćete radi vaših gubitaka i gubitaka voljene osobe. Kada vam se ovo dogodi nemojte se kriviti. Sjetite se da ste čovjek, da ono što radite za voljenu osobu radite najbolje što možete i svaki trenutak je prilika da započnete iznova i pokušate ponovno. Nitko još nije usavršio pružanje skrbi i njege kod Alzheimerove bolesti, ne postoji osoba koja je, koja je bila ili koja će biti skrbnik, a da nema slabu točku, grozne dane ili kratak fitilj. Budite milostivi prema sebi i nastavite dalje.


3. Pomognite sebi – sasvim je nemoguće osobi koja boluje od Alzheimerove bolesti samostalno pružati skrb i njegu. Čak i uz pomoć za skrb i njegu, skrbnici mogu „izgorjeti“ od stresa. Tugujete jer ste voljenoj osobi vi skrbnik, što je emocionalno iscrpljujuće. Oslonite se na obitelj, prijatelje i zajednicu. Ukoliko nemate vremena za istražiti dostupne resurse, tu zadaću povjerite pouzdanom prijatelju ili članu obitelji. Ne bojte se pitati za pomoć. Vjerojatno ćete otkriti da su mnogi spremni pomoći, ali samo čekaju da budu upitani tako da znaju da pomažu tamo gdje je i kad je pomoć najpotrebnija.


4. Brinite za sebe – jedan od najboljih razloga zašto bi trebali imati pomoć pri skrbi i njezi je da imate vremena i za sebe. U suštini, 24 sata dnevno brinete o nekom drugom. Trebate se izboriti za vrijeme samo za sebe pa makar se radilo samo o minutama. Inače, skrb i njega će vam postati teret, naići ćete na ljutnju, ogorčenost, iscrpljenost, frustraciju i nestrpljivost. Nije nimalo jednostavno skrbiti o nekom, ali način na koji gledate na to i pristupate tome uvelike olakšava sve.


5. Vjerujte sebi – dnevno ćete morati donijeti puno prijevremenih i velikih odluka koje zahtijevaju da budete fleksibilni i mijenjate konstantno očekivanja. Neka vas tuđa mišljenja ne diraju, ipak ste vi skrbnik. Vjerujte vašoj ulozi, vjerujte vašoj ljubavi i onome što znate o osobi o kojoj skrbite i vjerujte da ćete donijeti najbolju odluku koju možete.

 

Autori: www.seniori.hr