Depresija – ili samo loš dan?

Depresija je paradoks. To je bolest koja tjera ljude da se osjećaju sami i izolirani. No definitivno, kako su se vremena promijenila, oni koji pate od depresije danas definitivno nisu sami.

Foto: pixabay


Depresija je bila nešto o čemu se baš i ne govori. Oboljeli od depresije, pa čak i njihova rodbina i prijatelji, osjećali su se posramljeno. Danas, depresija je nekako uobičajena pojava, postala je prihvatljiva. Svi poznajemo nekog tko pati od depresije, a antidepresivi su dostupni kao i vitamini.


Što je depresija?


Depresija je stanje uma koje ide daleko izvan bilo kakve privremene tuge. To nije samo loš dan i stanje tuge. Depresija je to i više. To je ozbiljno medicinsko stanje koje može biti obilježeno u jednoj epizodi ili može imati ponavljajuće napade koji zahtijevaju lijekove.


Koliko je uobičajena depresija?


Prema istraživanjima, jednom od deset tinejdžera u Americi dijagnosticirana je depresija. Više od polovice dijagnosticiranih imat će dodatnu epizodu depresije u životu. Ekstremni slučajevi depresije, poznati kao „klinička depresija“, definirani su duljim trajanjem i s jednim ili više simptoma uobičajenih za ovu bolest:
- tuga općenito
- problemi sa spavanjem
- umor ili nedostatak energije
- dekoncentriranost
- gubitak teka
- osjećaj bespomoćnosti
- nezainteresiranost za prijatelje i hobije
- suicidalne primisli
Obitelj je često glavni prijenosnik depresije. Ne samo da genetika služi kao pokazatelj kako biste mogli reagirati na nepovoljne događaje u životu, nego i obiteljska povijest bolesti također pokazuje jeste li u visokom riziku za oboljeti od depresije bez posebnog uzroka. A to je jedan od nepredvidljivih i zastrašujućih aspekata ozbiljne depresije. Može se pojaviti bilo kada, tijekom najsunčanijeg dana, kada sve stvari za vas idu najbolje moguće. Možete imati dobre prijatelje, dobru obitelj, dobar posao, a isto se osjećati depresivno. Ukoliko simptomi traju dva ili više tjedana trebali biste posjetiti doktora, posebno ako u obitelji već imate nekog tko pati od depresije ili niste imali poseban „okidač“ koji vas je doveo u stanje depresije.


Tužni ili depresivni?

Ovo je pitanje za milijun dolara. Imajte na umu da možete biti depresivni bez da patite od depresije. Razlika je stvar stupnjeva – uz specifične situacije kako se vaši osjećaji mijenjaju od dobrih ka lošima, ovisno o vremenu i genetici. Možete čak imati i više nabrojenih simptoma i ne biti u kliničkoj depresiji.
Na primjer, upravo ste dobili dijete. Uobičajeno je da traje proces prilagodbe. Mnoge novopečene mame preplavljene su osjećajima, a hormoni znaju izazvati nalete plača. Ukoliko vaši osjećaji ostaju isti ili se pogoršavaju, ukoliko razmišljate o ozljeđivanju sebe ili djeteta, trebate potražiti pomoć.
Ostale životne promjene poput odlaska na fakultet, djetetovog odlaska na fakultet, umirovljenja, razvoda, bolesti ili smrti voljene osobe mogu uzrokovati depresiju. Potpuno je normalno biti tužan kada nastupe ovakve promjene jer život kakav ste dotad imali više ne postoji. Uobičajeno je biti zbunjen i preplavljen osjećajima nakon što započnete „novi“ život. No ponekad ovi čimbenici rezultiraju u situacijsku depresiju – stanje uvjetno nastalo događajem. Dobra vijest je da se može liječiti.


Seniori i depresija

Seniori, pa čak njihove obitelji ili skrbnici, demografska su skupina koja je sklona depresiji iz raznih razloga. Nažalost, ista skupina ljudi često lošije prihvati dijagnozu i više se opire lijekovima koji im mogu pomoći. Ova generacija naučena je da ostane čvrsta kad su teška vremena. Priznavanje depresije, uzimanje lijekova i traženje pomoći za njih je zasigurno znak slabosti. Srećom, u današnje vrijeme sve je više saznanja o depresiji.
Život je niz prijelaza i seniori doživljavaju više promjena nego većina, a mnoge su zbunjujuće ili neželjene. Kako stare, njihova tijela se usporavaju. Više ne mogu raditi aktivnosti ili se baviti sportom kao prije, zbog boli, ravnoteže ili izdržljivosti, što su sve stvari koje uzimaš zdravo za gotovo kad si mlad. Zaborav postaje učestala situacija i seniori se plaše je li to samo trenutak ili početak demencije.
Ponekad, starije osobe osjećaju se napušteno i osamljeno kad im djeca napuste dom jer su dugo godina imali ulogu „roditelja“. Također mogu osjećati tjeskobu ili depresiju zbog gubitka posla ili umirovljenja. Prodaja obiteljske kuće i preseljenje u manji stan isto mogu izazvati poplavu emocija.
Tu je još i smrt. Kada osobe izgube roditelje, bračne drugove i prijatelje svijet se mijenja. Normalno je osjećati tugu, pogotovo ako su proveli puno vremena s voljenom osobom i oslanjali se na nju u teškim i specifičnim situacijama.
Tuga – bila zbog gubitka neke osobe, kuće ili posla, je proces koji je stalno u tijeku i svatko prolazi kroz to svojim tempom. Većinom je to samo situacijska tuga koja prolazi malo po malo, iz dana u dan. Tipično je da prolazi s vremenom i zahvaljujući potpori obitelji i prijatelja. Ponekad samo postane gore umjesto bolje. Mnogi su već otkrili da depresija nije nešto čega se trebaju sramiti te da im terapija i antidepresivi mogu pomoći da prebrode tugu.
Dakle, ne bojte se tražiti pomoć. Vama i onima koji vas vole bit će drago da jeste.

 

Autor: www.seniori.hr