Upozorenje o učestalim prevarama starijih osoba

Svjedoci smo sve većem broju medijskih napisa o različitim i vrlo maštovitim prevarama starijih osoba. Studija američkog sveučilišta UCLA pokazuje da stariji ljudi, češće nego mlađi odrasli, ne uspijevaju interpretirati nepouzdano lice kao potencijalno neiskreno.

Foto: pixabay.com

Znanstvenici su otkrili da je uzrok tome manja aktivnost dijela mozga koji se zove prednja insula, a koji je povezan s gnušanjem i bitan za prepoznavanje nepouzdanih lica. Zato vam donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako se obraniti od potencijalnih prevaranata.

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ! Ako vam netko zvoni na vrata, obvezno pogledajte kroz "špijunku" na vratima.
  • Ukoliko se ta osoba predstavi kao službenik (npr. policajac, medicinska sestra, djelatnik HEP-a i slično), tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje nekog proizvoda "po povoljnim cijenama" (npr. medicinskih pomagala, masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim "bolesti", traženja milostinje ili donacije u neku svrhu.
  • Ukoliko dobijete telefonski poziv s obavijesti da ste osvojili neki proizvod, nagradno putovanje ili večeru, a da niste uopće igrali nikakvu nagradnu igru, samo prekinite vezu i nedajte se omesti jer je to vjerojatno još jedan način da prevaranti od vas izvuku neki novac.
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne dajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Ne čuvajte veliku količinu novca u kući. Novac radije štedite na banci.
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)!
  • Ukoliko uočite sumnjivu osobu, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192!