Seniori, volite se

Voditi brigu o sebi nije sebično, već neophodno. To je jedna od najhrabrijih i najkorisnijih stvari koje možete učiniti za sebe.

Foto: pixabay


Ako ste ikada bili u avionu, čuli ste kako kabinsko osoblje daje sigurnosne instrukcije prije polijetanja. Kada dođu na dio o zaštitnim maskama ne kažu stavite masku osobi do sebe, već decidirano kažu da stavite masku prvo na sebe, a potom da eventualno pomognete osobi kojoj je pomoć potrebna. Ova usporedba ukazuje na potrebu da prvo pomognete sebi, jer u protivnom nikome nećete biti od koristi.

Nemojte biti sve za svakoga i nemojte misliti da ste sebični ako sebe stavljate na prvo mjesto. Osobe koje spadaju u kategoriju „sve za svakoga“ ubrzo pregore od stresa i ne uspiju biti zabavna i zadovoljna osoba kakvom su htjeli postati.
Moramo ostati snažni, prvenstveno zbog sebe, a onda i zbog ljudi oko nas. Ako sami nismo zadovoljni sobom ni ljudima oko sebe nećemo biti od koristi. Životna dob se produžila u odnosu na prije, pa ako želite poživjeti dug život okruženi dragim ljudima, počnite već danas voditi brigu o sebi. Na svim razinama.

Dakle, voditi brigu o sebi nije sebično, već neophodno i ne dopustite da vam kažu drukčije. Jedite zdravo, vježbajte, smijte se i volite se.

Izvor: seniorlivingmag.com