Najčešće zablude i istine o menopauzi

Menopauza, kad god stigla i na koji se god način manifestirala, predstavlja stresno razdoblje prepuno promjena. Te promjene mogu biti manje ili više očite i stresne, no činjenica jest da se naše tijelo mijenja i prelazi u „sljedeću fazu“. U nastavku donosimo nekoliko najpopularnijih zabluda o menopauzi i njihovih objašnjenja.

Foto: www.pixabay.com

Zabluda: Menopauza započinje u pedesetoj.
Istina: Ne postoji određena dob za ulazak u menopauzu. Istina, prosječna dob u kojoj žene ulaze u menopauzu je 52, no to znači da tranzicija može započeti već u tridesetoj, ali i u šezdesetoj godini. Glavni pokazatelji menopauze su dugoročni gubitak menstruacije, umor, promjene raspoloženja, valunzi (naleti vrućeg zraka), iritabilnost itd. Iako je izostanak menstruacije u razdoblju od jedne godine temeljni znak prema kojem se gleda je li žena zašla u menopauzu ili ne, bilo koji od ovih drugih simptoma može se javiti i prije njega.
Zabluda: Libido opada u menopauzi.
Istina: Iako je istina da seksualni nagon opada s godinama, to ne znači da se on nužno smanjuje ili nestaje u menopauzi. Žene u seksu mogu uživati u bilo kojoj životnoj dobi! Dapače, mnoge žene navode kako ih je izostanak menstruacije i prestanak straha od trudnoće učinio opuštenijima i kreativnijima u spavaćoj sobi.
Zabluda: Nakon menopauze, tijelo više ne proizvodi hormone.
Istina: Tijelo proizvodi hormone dok god smo živi, ali u smanjenim količinama. Reproduktivni hormoni, poput estrogena i progesterona u menopauzi se proizvode u znatno nižoj količini, budući da su manje potrebni.
Zabluda: Što kasnije žena dobije prvu menstruaciju, kasnije će i ući u menopauzu.
Istina: Zapravo, za mnoge žene vrijedi upravo suprotno, što su kasnije dobile prvu menstruaciju, ranije su ušle u menopauzu. Neki od faktora koji zapravo mogu pomoći u predviđanju dobi ulaska u menopauzu su sljedeći: dob u kojoj je vaša majka ušla u menopauzu; pušite li; konzumirate li alkohol učestalo. Također, trendovi su pokazali da žene koje su rodile više djece kasnije ulaze u menopauzu.
Zabluda: Menopauza uzrokuje samo fizičke simptome.
Istina: Mnoge žene proživljavaju intenzivne promjene raspoloženja tijekom menopauze, za što je zaslužan disbalans hormona koji se javlja u tom razdoblju. Iritabilnost i ćudljivost su vrlo čest simptom menopauze, s kojima se susreće većina žena.
Zabluda: Svi se udebljaju u menopauzi.
Istina: Promjene kroz koje tijelo prolazi u menopauzi znače veću vjerojatnost dobivanja na težini, no to nipošto nije nezaobilazan dio procesa. Uravnotežena prehrana i fizička aktivnost pomažu održavanju težine, a ujedno utječu na samopouzdanje u ovom izazovnom razdoblju za svaku ženu.

Autor: seniori.hr