Utjecaj plesa na kvalitetu života starijih osoba

Zbog trenda starenja stanovništva i sve većeg broja starijih osoba u svijetu, sustav socijalne skrbi, ali i ostali javni sustavi, suočeni su s izazovom osmišljavanja programa koji bi starijim osobama omogućili što dulje i aktivnije sudjelovanje u društvenim procesima. Organizirane plesne aktivnosti starijim osobama omogućuju upravo to.

Foto: www.pixabay.com

Zbog trenda starenja stanovništva i sve većeg broja starijih osoba u svijetu, sustav socijalne skrbi, ali i ostali javni sustavi, suočeni su s izazovom osmišljavanja programa koji bi starijim osobama omogućili što dulje i aktivnije sudjelovanje u društvenim procesima. Organizirane plesne aktivnosti starijim osobama omogućuju upravo to.

Održavanje aktivnog životnog stila poželjno je u svakoj, pa i u starijoj dobi. Mnoge se starije osobe, pod izlikom starosti, uljuljkaju u miran i neaktivan životni stil, zanemarujući pritom fizičku aktivnost, koja je nužna kako bismo se fizički i psihički osjećali što bolje. Čak i minimalna doza fizičke aktivnosti u mirovini pokazat će se blagotvornom. Ples, u tom kontekstu, predstavlja aktivnost koja starijim osobama može biti jednako i korisna i zabavna.

Organizirane plesne aktivnosti za starije provode se diljem svijeta te se starije osobe potiče na uključivanje u takav tip aktivnosti. Osim fizičke spremnosti, starije osobe koje se odlučuju na ovakve aktivnosti, koristi imaju i iz socijalne komponente. Naime, socijalizacija je važan dio života u svakoj životnoj dobi te je važno ne zanemariti je kada ostarimo. Snježana Marasović i Slavica Blažeka Kokorić 2013. godine provele su istraživanje tijekom kojeg su intervjuirale deset umirovljenika uključenih u plesne aktivnosti u okviru Udruge umirovljenika Novo Brestje. U svom su radu iznijele rezultate temeljene na izjavama ispitanika, a koji pokazuju da umirovljenici u pravilu iskazuju zadovoljstvo zbog bavljenja plesom. U skladu s ranijim tvrdnjama, ispitanici su istakli veću socijalnu uključenost kao rezultat sudjelovanja u plesnim aktivnostima te općenito veće zadovoljstvo životom i sobom.

Ples ispitanicima omogućava održavanje zdravlja i aktivnog životnog stila, jačanje društvenih veza s vršnjacima te održavanje mentalnog zdravlja i pomoć u nošenju sa svakodnevnim problemima i izazovima. Također, u radu su istaknute i određene prepreke održavanju organiziranih plesnih aktivnosti. Prvenstveno, to se odnosi na slabu ponudu takvih aktivnosti, ali i na određene zdravstvene poteškoće koje starijim osobama onemogućuju bavljenje plesom.

Plesne aktivnosti višestruko su korisne i blagotvorne u starijoj dobi. Brojna su istraživanja dokazala povezanost plesnih aktivnosti, zdravlja i kvalitete života starijih osoba. Plesne aktivnosti pozitivno utječu na unaprjeđenje mišićne snage i izdržljivosti, kao i na održavanje motoričkih i mentalnih sposobnosti i ravnoteže. Također, ovakva vrsta aktivnosti doprinosi nižem riziku za pojavu demencije i depresije, ali i osteoporoze, dijabetesa, metaboličkog sindroma i određenih koronarnih i cerebrovaskularnih bolesti.

Naravno, osim fizičkih blagodati plesnih aktivnosti, valja istaknuti i pozitivan utjecaj koje imaju i na dojam o nama samima. Pomažu nam razvijanje našeg socijalnog i kulturnog identiteta, a pozitivno utječe na samopouzdanje i osjećaj kontrole nad vlastitim životom. Ples nam pomaže izraziti vlastitu kreativnu energiju i pronaći inspiraciju i unutarnju snagu.

Stoga, sve izlike i opravdanja bacite kroz prozor i uključite se u plesne aktivnosti u vašem gradu. Nevažno je koliko mislite da ste vješti, bitno je sudjelovati, zabaviti se i vježbati tijelo i duh.

Referenca: Marasović, S., Blažeka Kokorić, S. (2013): Uloga plesa u unaprjeđenju aktivnog životnog stila i kvalitete života starijih osoba. Revija za socijalnu politiku, br. 2, 2014.

Autor: seniori.hr