Dijeta za povišeni krvni tlak (DASH)

Prehrambene navike imaju značajnu ulogu u održavanju zdravlja. Poznata je uloga nezdrave prehrane kao važnog faktora rizika za razvoj kroničnih bolesti. U cilju sprečavanja nastanka i liječenja već utvrđenog povišenog krvnog tlaka izuzetno je važno pravilno se hraniti.

Photo: www.slobodnadalmacija.hr

Prehrambene navike imaju značajnu ulogu u održavanju zdravlja. Poznata je uloga nezdrave prehrane kao važnog faktora rizika za razvoj kroničnih bolesti. U cilju sprečavanja nastanka i liječenja već utvrđenog povišenog krvnog tlaka izuzetno je važno pravilno se hraniti.

Naime, pravilnom prehranom može se sniziti krvni tlak gotovo kao i uzimanjem antihipertenzivnih lijekova. Dijeta za hipertenziju je osmišljena na osnovu rezultata znanstvenih istraživanja koja su pokazala da prehrana bogata cjelovitim žitaricama, povrćem, voćem, mliječnim proizvodima sa sniženim udjelom masti, orašastim plodovima, ribom, piletinom, uz ograničenje unosa zaslađene hrane i pića, crvenog mesa i dodatnih masnoća dovodi do značajnog smanjenja krvnog tlaka.

Učinak DASH dijete (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – svladavanje hipertenzije prehranom) dodatno se pojačava ukoliko se smanji unos soli u organizam. Preporučena maksimalna količina za odrasle je 5 grama soli dnevno što otprilike odgovara 1 čajnoj žličici. Istraživanja su pokazala da je danas prosječan dnevni unos kuhinjske soli visoko iznad preporučenog te iznosi 9-12 grama. Izuzetno je važno smanjiti unos soli jer je dokazana povezanost između prekomjernog unosa soli i povišenog krvnog tlaka, odnosno bolesti srca i krvnih žila, moždanim udarom, bubrežnom bolesti, ali i osteoporozom.

DASH način prehrane ne zahtijeva nikakve posebne namirnice nego se jednostavno kombiniraju namirnice iz različitih skupina koje imaju nizak sadržaj zasićenih masti, kolesterola i ukupnih masnoća, a bogate su hranjivim tvarima koje snižavaju krvni tlak (mineralima kao što su kalij, kalcij, magnezij), proteinima i vlaknima. Ovaj način prehrane razlikuje se od klasične piramide zdrave prehrane u povećanom unosu voća i povrća (dnevno 1-2 porcije više) i uvođenju tjedno 4-5 porcija orašastih plodova, sjemenki i grahorica.

Žitarice, proizvodi od žitarica

7 - 8 porcija dnevno

Veličina porcije: 1 kriška kruha, 1/2 šalice suhih žitarica, ½ šalice kuhane riže, tjestenine ili žitarica (pšenice, prosa, zobi, ječma)

 Namirnice: Kruh od integralnog brašna, krupica, žitne pahuljice (zobene, kukuruzne, prosene, rižine), palenta, kukuruzne kokice

Povrće 4 - 5 porcija dnevno

Veličina porcije: 1 šalica sirovog lisnatog povrća, ½ šalice kuhanog povrća, 180 ml soka od povrća

Namirnice: Rajčice, krumpir, mrkva, grašak, tikva, salata, brokula, koraba, kelj, špinat, artičoke, mahune, grah, batat

Voće 4 - 5 porcija dnevno

Veličina porcije: 180ml prirodnog voćnog soka, 1 voće srednje veličine, ¼ šalice suhog voća, ½ šalice svježeg ili smrznutog voća

Namirnice: Marelice, banane, datulje, grožđe, naranče, grejp, mango, dinja, breskva, ananas, šljive, grožđice, jagode, mandarine

Nemasni mliječni proizvodi 2 - 3 porcija dnevno

Veličina porcije: 200ml obranog mlijeka ili jogurta, 45g nemasnog sira

Namirnice: Obrano mlijeko, jogurt, kefir, kiselo mlijeko s manje masnoća,  nemasni sirevi

Meso, perad i riba 2 ili manje porcije dnevno

Veličina porcije: 85g kuhanog mesa, peradi ili ribe

Namirnice: Birati nemasno meso, odstraniti vidljivu masnoću I kožu s peradi; pirjati, peći na žaru, kuhati, umjesto prženja

Orašasto voće, sjemenke i suhe grahorice 4 - 5 tjedno

Veličina porcije: ½ šalice orašastog voća, 2 žlice sjemenki, ½ šalice kuhanih suhih mahunarki

Namirnice: Bademi, lješnjaci, orasi, kikiriki, suncokretove sjemenke, leća, slanutak, grašak, grah

Masti i ulja 2 - 3 porcija dnevno

Veličina porcije: 1 žličica maslaca, 1žličica ulja , 1 žlica nemasne majoneze

Namirnice: Ulje - kukuruzno, repičino, suncokretovo, najbolje maslinovo

Slatkiši 5 tjedno

Veličina porcije:1 žličica šećera, 1 žličica marmelade

Namirnice: šećer, marmelada, džem, voćna želatina, bomboni, sladoled, crna čokolada

 

mr. sc. Antun Vučica, prof. defektolog
dugogodišnji ravnatelj domova za stare i nemoćne osobe