"Francuski paradoks" i resveratrol

"Francuski paradoks" se odnosi na pojavu da je kod Francuza manja smrtnost i obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila, iako njihova prehrana u prosjeku sadrži veću količinu zasićenih masti nego prosječna prehrana stanovništva ostalih razvijenih zemalja.

Photo: www.centar-zdravlja.net

"Francuski paradoks" se odnosi na pojavu da je kod Francuza manja smrtnost i obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila, iako njihova prehrana u prosjeku sadrži veću količinu zasićenih masti nego prosječna prehrana stanovništva ostalih razvijenih zemalja.

Proučavajući taj fenomen utvrđeno je da Francuzi redovito uz obroke konzumiraju u malim količinama crno vino. Smatralo se da je za to zaslužan alkohol ili neka druga komponenta prisutna u crnom vinu.
Rezultati kasnijih znanstvenih istraživanja pokazali su zaštitni učinak umjerene konzumacije alkohola na pojavu bolesti srca i krvnih žila. Čini se da postoji povoljan učinak posebice crnog vina, koji može biti posljedica učinka polifenola (osobito resveratrola) povećanjem razine HDL kolesterola ("dobrog" kolesterola), smanjenjem LDL kolesterola ("lošeg" kolesterola) i spriječavanjem oštećenja krvnih žila. Ipak, liječnici su vrlo oprezni u poticanju nekoga za početak pijenja alkohola. Naime, kontinuirano uzimanje alkohola u velikim količinama djeluje izrazito negativno i može imati mnoge štetne učinke. Jedenje grožđa (posebno crnog), ili pijenje soka od grožđa, preporuča se kao način da se resveratrol unese u organizam bez konzumiranja alkohola.

Preporuka je Europskog udruženja kardiologa da uzimanje umjerenih količina alkohola treba ograničiti na najviše jednu čašu na dan za žene (10 g alkohola) i dvije čaše na dan za muškarce (20 g alkohola) da bi se postigla najniža razina rizika od bolesti srca i krvnih žila.
Resveratrol je spoj koji se prirodno nalazi u hrani kao što su grožđe, kikiriki, borovnice, brusnice, a od prerađenih namirnica najviše ga ima u crnom vinu.

Većina istraživanja o resveratrolu je napravljena na životinjama, a ne na ljudima. U jednoj studiji znanstvenici su usporedili dvije skupine miševa s prekomjernom težinom na prehrani s visokim udjelom masnoća. Jedna skupina je dobila visoku dozu resveratrola zajedno s visoko-masnom dijetom. Pretili miševi koji su primali resveratrol bili su zdraviji i živjeli su duže od miševa prekomjerne težine koji nisu dobili resveratrol. Nadalje, istraživači su otkrili da, kada je započeto uzimanje u srednjim godinama, resveratrol usporava promjene vezane uz starenje i funkcionalno propadanje miševa na standardnoj prehrani, ali nije se povećala dugovječnost. Nedavna studija na ljudima je potvrdila da resveratrol može imati neke slične zdravstvene beneficije onima u životinja. Međutim, još uvijek je prerano donositi bilo kakve konačne zaključke o tome kako resveratrol utječe na ljudsko zdravlje i starenje. Potrebno je više istraživanja koja bi potvrdila sigurne doze primjenjivosti kod ljudi.

U posljednje vrijeme kao objašnjenje "francuskog paradoksa" često se navodi niz prehrambenih, kulturoloških i socioloških čimbenika, koji razlikuju Francuze od stanovništva ostalih razvijenih zemalja. Francuzi zaista uživaju u hrani, jedu puno masnih jela (paštete, guščja jetra, maslac, fermentirani sirevi i vrhnje), ali jedu polako te češće i manje obroke. Najčešće za piće konzumiraju vodu i 1 do 1,5 dcl crnog vina uz obroke tijekom dana. U pripremi hrane koriste svježe namirnice koje obogaćuju začinskim biljkama. Nisu ni veliki pobornici vježbanja, ali uvijek se rado odluče na laganu šetnju umjesto korištenja automobila. I imaju najzdravije srce u Europi!

 

mr. sc. Antun Vučica, prof. defektolog
dugogodišnji ravnatelj domova za stare i nemoćne osobe