O karcinomu usne šupljine

Karcinom usne šupljine čini 3% svih karcinoma u čovjeka, te je jedan od deset najučestalijih uzroka smrti u svijetu.

Foto: pixabay


Javlja se uglavnom u srednjoj i starijoj životnoj dobi, s najvećom učestalošću između 50. i 70. godine života.
Rizik za razvoj karcinoma usne šupljine u pušača je 5-7 puta veći nego u nepušača.
Novija istraživanja utvrdila su da 40% bolesnika s karcinomom u području glave i vrata redovito konzumira alkohol. Alkohol i pušenje djeluju sinergistički, te osobe koje uživaju više od 100 g alkohola dnevno (više od 6 čaša vina ili 12 limenki piva) i puše 20 ili više cigareta dnevno, imaju čak 100 puta veći rizik za razvoj karcinoma usne šupljine.
Karcinom usne šupljine može se otkriti u najranijem stadiju jednostavnim pregledom oralne sluznice. Radi se o lokalizacijama koje su vidljive golim okom za vrijeme rutinskog stomatološkog pregleda. Pregled je jednostavan, traje minutu do dvije, ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu i nije neugodan za pacijenta. U Hrvatskoj se na navedenim lokalizacijama u usnoj šupljini dijagnosticira oko 300 tumora godišnje.

Javnom tribinom u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo održanom 12.10.2015. završila se preventivna akcija pod nazivom “Mjesec oralnog zdravlja”. U stomatološkoj poliklinici u Splitu obavljeno je više od 400 besplatnih pregleda, a u županijskim ljekarnama podijeljeno više od 3 i pol tisuće preventivnih letaka.

Uz Stomatološku polikliniku Split i Hrvatsku komoru dentalne medicine u provedbu navedenih aktivnosti bili su uključeni i Ljekarne SDŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, te Studij dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Splitu.

Svi su izrazili želju da se prevencija nastavi tijekom cijele godine, a ne samo u mjesecu oralnog zdravlja. Rano otkrivanje i liječenje raka usne šupljine uistinu spašava živote. Male promjene koje se nisu proširile u limfne čvorove vrata mogu se izliječiti u preko 90% slučajeva.

Važno je da se svaka osoba s ranicom u usnoj šupljini koja ne zacijeli tijekom 2 tjedna javi odabranom stomatologu ili liječniku opće prakse. To je najbolji način da se odagnaju sumnje na karcinom usne šupljine.

Andrej Mardešić