Treba li starijima viša doza cjepiva protiv gripe?

Treba - misle u Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) koja je odobrila cjepivo protiv gripe namijenjeno starijima od 65 godina s 4 puta višom dozom u odnosu na standardno cjepivo.

Foto: pixabay

Cjepivo pod nazivom Fluzone® High-Dose već se može primjenjivati u SAD-u u sezoni 2015/16 za prevenciju gripe kod starijih osoba.
Veliko kliničko ispitivanje koje je prethodilo registraciji cjepiva utvrdilo je da viša doza cjepiva stvara i više razine protutijela prema virusu gripe, tj. izaziva jači imunološki odgovor, naročito za tip A virusa gripe.
Nedavno je objavljeno i drugo ispitivanje koje potvrđuje bolju učinkovitost cjepiva u populaciji starijih od 65 godina. Naime, među brojnim korisnicima zdravstvenog osiguranja u SAD-u (Medicare) analizom je utvrđeno za 22% manje slučajeva gripe u skupini cijepljenoj visokom dozom cjepiva, a također i za 22% manje bolesnika primljenih na bolničko liječenje radi posljedica gripe. Koristi su gotovo podjednake za osobe zaražene tipom A i tipom B virusa gripe. Značaj ovih rezultata još je upečatljiviji kad se uzme u obzir da su analizirani podaci 929 730 ispitanika cijepljenih visokom dozom cjepiva i 1.615 545 ispitanika cijepljenih standardnom dozom.
S druge strane, primijećena je i nešto veća učestalost nuspojava u preregistracijskom ispitivanju, primarno vezanih za mjesto uboda (primjene) cjepiva. Nisu uočene značajne razlike u učestalosti ozbiljnih nuspojava za vrijeme kliničkih ispitivanja.
Nuspojave će se nastaviti bilježiti i tokom redovne primjene cjepiva protiv gripe u narednoj sezoni, te će potom biti lakše utvrditi postoje li razlike u nuspojavama prema cjepivu sa standardnom dozom. Ako se i utvrde razlike, treba odlučiti nadmašuju li prednosti primjene visoke doze cjepiva rizike potencijalnih nuspojava. 

U svakom slučaju, u SAD-u je za starije od 65 godina dostupno cjepivo protiv gripe s 4 puta višom dozom u odnosu na standardno cjepivo. Hoće li, i kada će Europska medicinska agencija odobriti ovo cjepivo, ostaje nam za vidjeti.

Preporuka starijima od 65 godina da se cijepe protiv gripe je i dalje na snazi, a naročito vrijedi za osobe s kroničnim bolestima!

Andrej Mardešić

Reference:
1. Izurieta HS et al. Comparative effectiveness of high-dose versus standard-dose influenza vaccines in US residents aged 65 years and older from 2012 to 2013 using Medicare data: a retrospective cohort analysis. Lancet Infect Dis. 2015 Mar;15(3):293-300.
2. DiazGranados CA et al. Efficacy of high-dose versus standard-dose influenza vaccine in older adults. N Engl J Med. 2014 Aug 14;371(7):635-45.
3. Fluzone® High-Dose: Full Prescribing Information, v0.1. FDA approved on 26. Feb 2015.