Loš brak - manji rizik za dijabetes u starijih muškaraca

Nije vijest iz žute štampe, već zaključak dobiven znanstvenom analizom podataka iz velikog epidemiološkog ispitivanja koje se provodi u SAD-u. 

Foto: pixabay

Naime, kako bi se dobili podaci o društvenom životu, zdravlju i starenju populacije, izabran je reprezentativan uzorak od preko 3000 ispitanika iz svih područja SAD-a, rođenih između 1920. i 1947. godine. S ispitanicima su se proveli opsežni razgovori kako bi se dobili odgovori na pitanja koja određuju društveni i zdravstveni status ispitanika. Razgovori su se obavili u dva perioda, 2005.-2006. te 2010.-2011. godine.

Zanimljivi su podaci dobiveni povezujući odgovore o kvaliteti bračnog života s rizikom nastanka dijabetesa, o čemu su znanstveni rad objavile Hui Liu, Linda Waite i Shannon Shen sa Sveučilišta u Michiganu. 

One su utvrdile iznenađujuću povezanost lošije kvalitete bračne veze s manjim rizikom za nastanak dijabetesa u muškaraca te boljom kontrolom dijabetesa nakon što se bolest potvrdi. 

Za žene vrijedi upravo obrnuto, tj. kvalitetnija bračna veza donosi manji rizik nastanka dijabetesa za vrijeme trajanja studije (period 2005. – 2011. godine). 

Autorice studije sugeriraju kako se u budućim ispitivanjima treba još detaljnije pozabaviti ovom vezom te dizajnirati studije koje bi se bavile isključivo opisanom tematikom. 

Uglavnom, izgleda da žensko prigovaranje ili „zvocanje“ u braku može imati i dobre strane…

Živi bili, pa vidjeli.

Reference:

Liu H, Waite L, Shen S. Diabetes Risk and Disease Management in Later Life: A National Longitudinal Study of the Role of Marital Quality. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. 2016 May 23. [Epub ahead of print]