Prevencija padova u starijoj životnoj dobi

Padovi je u starijoj životnoj dobi moguće spriječiti prepoznavanjem rizičnih čimbenika i primjenom preventivnih mjera.

Foto: www.pixabay.com

Kontrola zdravstvenog stanja je jedna od najvažnijih preventivnih mjera. Redovita kontrola vida uz nošenje naočala, kontroliranje razine šećera u krvi, kao i krvnog tlaka uz pravilan odabir lijekova (paziti na nuspojave lijekova poput omaglice, vrtoglavice i sl.) umnogome pridonose sprječavanju padova.

Zdrave životne navike također predstavljaju bitne preventivne mjere. Tako se tjelesnom aktivnošću prevenira osteoporoza, dok hodanje i tjelovježba poboljšavaju ravnotežu i brzinu reakcije u slučaju pada.

Pravilna i uravnotežena prehrana bogata kalcijem, kao i izbjegavanje konzumiranja alkohola i pušenja također pridonose prevenciji padova.

Važno je i provođenje preventivne mjere poboljšanja/održavanja stabilnosti koja se odnosi na polako uspravljanje iz sjedećeg i ležećeg položaja, sjedenje prije uspravljanja, polagano hodanje (bez žurbe, sitnim koracima), držanje za rukohvate prilikom hodanja po stepenicama te nošenje udobne obuće (niski, gumeni potplat obuće - protuklizni, izbjegavanje natikača).

Naposljetku, možda najvažniju preventivnu mjeru predstavlja prilagodba okoline i omogućavanje da naš dom postane sigurnije mjesto. Pritom je bitno pravilno rasporediti namještaj, ukloniti nepotrebne predmete s poda (električni kablovi, manji komadi namještaja i sl.), ukloniti tepihe (ili im zalijepiti rubove uz postavljanje protuklizne trake ispod tepiha), postaviti rukohvate s obje strane stepenica i u toaletu (uz kadu i WC školjku).

Naravno, ne smije se zanemariti ni dobro osvjetljenje (ako postoji mogućnost – osvijetliti dio stana i noću) kao ni činjenica da bi starija osoba uvijek u blizini trebala imati mobitel/bežični telefon, odnosno alarmni uređaj, kojim u bilo kojem trenutku može pozvati pomoć.

Dosadašnja istraživanja o mogućnostima dobre prakse koja se provodi u razvijenim zemljama, pokazala su kako javnozdravstvena politika, intersektorska suradnja i edukacija, mogu znatno pridonijeti prevenciji padova, te posljedičnom snižavanju smrtnosti i pobola uzrokovanih padovima.

mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva 

Odjel za epidemiologiju i prevenciju ozljeda

Služba za epidemiologiju i prevenciju nezaraznih bolesti 

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije