Što je to šećerna bolest?

Što je to šećerna bolest?

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene.

Foto: pixabay.com

Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi i to tako da omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Osim toga, višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti.

Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti:

tip 1 kada gušterača ne proizvodi inzulin i liječi se inzulinskom terapijom

tip 2 kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen i liječi se korigiranjem prehrane te lijekovima.

Ova bolest predstavlja životno ugrožavajuće stanje, a karakterizira ga hiperglikemija uslijed apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina, poremećaja u djelovanju inzulina, te kombinacijom oba stanja.

Simptomi koji upućuju na šećernu bolest su: pojačana žeđ, učestalo mokrenje, bolovi u trbuhu ili mučnina, razdražljivost, glad te pospanost.

GDCK Solin

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF