Prevencija padova u starijoj dobi

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine pad doživi jedna trećina osoba starijih od 65 godina, a učestalost padova se povećava s dobi. U Hrvatskoj su padovi vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od ozljeda u starijih osoba. Najčešći uzroci bolničkog zbrinjavanja starijih osoba uslijed pada su prijelom kuka, traumatska ozljeda mozga te ozljede ruku.

Rizični čimbenici za nastanak padova u starijoj dobi su mnogobrojni: dob, spol, poremećaji ravnoteže, oslabljen vid i sluh, bolesti koštanog, mišićnog i živčanog sustava te druge kronične bolesti. Povećanom riziku od padova pridonosi nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, konzumacija alkohola i uzimanje pojedinih lijekova. Veliku ulogu u pojavnosti padova imaju okolišni čimbenici poput neravnih, strmih i skliskih površina. Padovi se mogu spriječiti. Poslušajte kako u prezentaciji Inge Vučice, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva, Voditeljica Odjela / Centra za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije.

Sadržaj je nastao u sklopu projekta „Aktivno u Zlatnom dobu!“, financiranom sredstvima Grada Splita. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravlja izradio je edukacijski materijal namijenjen osobama zrele i starije životne u cilju smanjenja padova i njihovih posljedica. Letak „Spriječite pad – ostanite na svojim nogama“ možete u preuzeti ovdje.