Osteoporoza, najčešća metabolička bolest kosti

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kosti, sistemska bolest skeleta karakterizirana malom koštanom masom i poremećajima mikroarhitekture koštanog tkiva s posljedičnim povećanjem krhkosti kostiju i sklonosti prijelomima. Vrlo često se naziva "tihom epidemijom" modernog doba zbog pravovremeno neprepoznate kliničke slike. To je bolest starije dobi, značajno češća u ženskoj populaciji, a osobito je važna zbog visoke prevalencije koštanih prijeloma i troškova liječenja.

Foto: Andrej Mardešić

Osamdeset posto oboljelih od osteoporoze su žene starije dobi, a najčešći i najznačajniji uzrok zbog kojeg se ova bolest javlja je postmenopauzalni prestanak lučenja ženskog spolnog hormona estrogena. U reproduktivno doba žene su zaštićene od propadanja koštane mase. To se drastično mijenja nakon menopauze zbog naglog pada koncentracije estrogena. Tada počinje postupno i neizbježno smanjivanje koštane mase. Druge pridružene bolesti, neadekvatna prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i genetska predispozicija taj proces mogu ubrzati i tako dovesti do patološkog smanjenja koštane mase koji nazivamo osteoporoza. Za većinu oboljelih prvi znak da nešto nije u redu s njihovim kostima upravo i jest pojava prijeloma (najčešće kralježnice - 50%, vrata bedrene kosti - 25% ili podlaktice - 25%) nakon neznatnog udarca ili pada.

Moderna znanstvena istraživanja su pokazala da je potrebno znatno više pozornosti posvećivati ranoj prevenciji i trajnoj brizi za zdravlje kostiju. Kost se svakodnevno pregrađuje cijeli život tako da se tijekom deset godina u cijelosti izmijeni. Pritom je iznimno važno da tijekom cijeloga života koštana pregradnja bude dobro uravnotežena. Zbog toga se s pravom može reći da je osteoporoza “pedijatrijska” bolest s “gerijatrijskim” posljedicama. Komplikacije se doista najčešće javljaju u zrelijoj životnoj dobi, ali pojava komplikacija jako ovisi o tome koliko smo ulagali u zdravlje naših kostiju u mladosti i tijekom života.

Potrebno je brinuti o uravnoteženoj i zdravoj prehrani (optimalan unos kalcija, vitamina D i vitamina K), primjerenoj i redovitoj tjelesnoj aktivnosti, provoditi preventivne postupke kojima je cilj smanjenje rizika od pada (redovita kontrola vida, uklanjanje nepovoljnih uvjeta okoline, pažljivo propisivanje sedativa) i prekinuti sa svim lošim navikama po zdravlje (prekomjerno pijenje alkohola i pušenje) kao glavnim nositeljima prevencije ove podmukle bolesti. Kad se osteoporoza već pojavila, neophodno je nakon temeljite obrade, započeti terapiju lijekovima koji će usporiti njezin razvoj i povećati koštanu masu, čime se preveniraju prijelomi kostiju.
Briga za kosti treba početi  u mladosti, tijelo vraća onoliko koliko u njega uložimo!

Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva