Degenerativne reumatske bolesti - osteoartritis

Degenerativne reumatske bolesti su najčešće zglobne bolesti te ujedno i najučestaliji uzrok funkcijskog oštećenja lokomotornog sustava. Sinonimi za ovu skupinu bolesti su još i artroza, osteoartroza i osteoartitis. Čimbenici koji potenciraju nastanak osteoartritisa mogu biti genetski (spol, rasa, nasljedne bolesti), životna dob, tjelesna masa, zanimanja, trauma lokomotornog sustava, bolesti kostiju i zglobova i operativni zahvati.

Photo: www.ordinacija.hr

Glavna karakteristika ove skupine bolesti jest starenje potpornog tkiva i promjene na hrskavici i priležećoj kosti svih, a najviše velikih nosivih zglobova. Hrskavica postaje šupljiva, tanja i tvrđa te gubi sposobnost ublažavanja opterećenja kojima je zglob bio izložen. Prostor unutar zglobova se sužava, a pri pokretima se čuju škriputavi zvukovi tzv. krepitacije. Kost ispod hrskavice postaje gušća, a na rubovima zglobnih površina izrastaju koštane izrasline osteofiti koji su jedno od glavnih obilježja ove bolesti. Zbog istrošenosti hrskavice i kostiju, bolovi kod pokreta s vremenom postaju sve jači. Klinički simptomi ove bolesti očituju se kao bol u zglobu i oteklina zgloba s različitim stupnjem lokalne upale.

Osteoartritis kuka i koljena

Vanjski čimbenici u nastanku degenerativne bolesti koljena su najčešća posljedica učestalih trauma zgloba, prekomjernog opterećenja koljena na poslu (keramičari, parketari) ili kod sportaša (nogometaši, skijaši). Drugi vanjski čimbenik je prekomjerna tjelesna težina. Glavne karakteristike kliničke slike, kao i kod ostalih reumatskih bolesti, jesu smanjena funkcija zgloba i bol u zglobu. Zbog mehaničkih događaja i biološke starosti zgloba nastaju promjene na zglobnoj hrskavici (omekšanje, fibrilacija i ulceracija hrskavice uz djelomični ili potpuni gubitak hrskavice) i kostima (subhondralna skleroza i cistične promjene i rubni osteofiti). Kretnje u zglobu kuka i koljena su bolne i ograničene uz karakteristične zvukove (krepitacije-škripanja). Nakon dužeg mirovanja, prilikom spavanja, karakteristična je jutarnja zakočenost zgloba, tako da je bolesnicima teško napraviti prve korake, a slične tegobe se javljaju i nakon dužeg sjedenja tijekom dana. Prvo dolazi do smanjenja unutrašnje rotacije i abdukcije na kuku (odmicanja), a u koljenu se smanjuje feksija (savijanje). Nastaju i karakteristični deformiteti: O ili X noge, koje prati bol i smanjena aktivnost bolesnika, što naposljetku dovodi do hipotonije i hipotrofije ( smanjenje mišićne mase) velikih mišićnih skupina.

 

D. V., fizioterapeut